Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:438097
 
Vērtējums:
Publicēts: 26.03.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 6 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
1.  Motivēšanas būtība    4
1.1.  Motivēšanas modeļi    5
1.2.  Motivēšanas dzinuļi    6
1.3.  Motivēšanas teorijas    7
1.3.1.  A. Maslova motivācijas teorija    8
1.3.2.  F.Hercberga divfaktoru teorija    12
1.3.3.  A.Maslova vajadzību hierarhijas un Hercberga divfaktoru teorijas salīdzinājums    14
2.  Motivēšanas veidi    15
  Secinājumi un priekšlikumi    18
  Izmantotās literatūras un avotu saraksts    20
Darba fragmentsAizvērt

Ir vairāki faktori, kas nosaka, kāpēc un cik lielā mērā uzņēmumā strādājošs darbinieks ir vai nav apmierināts ar darbu. Tos apskata un analizē dažādas zinātnes un zinātņu virzieni ieskaitot ekonomiku, vadību, psiholoģiju un filozofiju. Viens no faktoriem, kuru analizē visas augstākminētās zinātnes un zinātņu virzieni ir motivācija.
Kursadarba mērķis ir izprast motivēšanas būtību un dzinuļus, kā arī izpētīt motivēšanas modeļus un teorijas.
Cik lielā vai mazā mērā darbinieks ir apmierināts ar darbu un darba vietā notiekošajiem procesiem ir atkarīgs no tā, cik un kādā veidā viņš tiek vai netiek motivēts, tātad no darbinieku motivācijas. Darba kvalitāte un kvantitāte uzņēmumā visbiežāk ir atkarīga tieši no darbinieku veikuma, no tā cik lielā mērā un kā uzņēmumos strādājošie darbinieki tiek motivēti.
Darbs pamatā tiek balstīts uz A.Maslova hierarhijas un F.Hercberga divfaktora motivācijas teorijām, izvirzot sekojošu jautājumu: Kā motivētāji un higiēnas faktori ietekmē cilvēka darbu.
Lai sasniegtu kursadarbā izvirzīto mērķi, autors iepazīstas un izpēta pieejamo literatūru par motivāciju un ar to saistītajiem jautājumiem.
Kursadarbs ir noderīgs informācijas avots, kas palīdzētu darba devējam precīzāk pieņemt pareizos lēmumus kā motivēt darbiniekus izmantojot katrai konkrētai situācijai atbilstošu motivēšanas veidu.
Kaut arī motivācija jeb motivēšana ir plašs un komplekss jēdziens, organizāciju zinātnieki ir vienojušies par tās pamata rakstura iezīmēm.
Motivācija tiek definēta, kā procesu kopa, kas rosina, virza un uztur cilvēka izturēšanos jeb uzvedību kāda mērķa sasniegšanai (skat. 1.1.zīm.).
Motivēšana tiek definēta arī kā darbinieku stimulēšana izvēlēties kādu no rīcības alternatīvām, lai sasniegtu organizācijas un personīgos mērķus. Tā ir dinamisks process, kurš, lietojot psiholoģiskās, sociālās, ekonomiskās un tiesiskās metodes un līdzekļus, sekmē darbinieku un organizācijas mērķu sasniegšanu. Vadītājiem ir svarīgi saprast, kāpēc uzņēmuma darbinieki uzvedas tā, kā viņi uzvedas, lai ar dažādām metodēm varētu virzīt viņu izturēšanos vēlamā virzienā.
Motivēšana sākas ar darbinieku vajadzību noteikšanu un to apmierināšanas nepieciešamību. Rodoties dažādām vajadzībām, cilvēks meklē iespējas tās apmierināt (piemēram, turpināt darboties savā organizācijā, vai meklēt darbu citur). Tātad jāizvēlas konkrēta rīcība, lai sasniegtu savu mērķi (piemēram, darboties intensīvi vai lēni, nepārstrādājoties). …

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties