Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:728497
 
Vērtējums:
Publicēts: 01.10.2004.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 3 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Vadītāju īpatnējās pretestības kārta ir 10-7 m un mazāka , dieletriķu-108*m un lielāka . Vairākumam vielu īpatnējās pretestības skaitliskā vērtība atrodas starp norādītam robežām.
Šis vielas sauc par pusvārītajiem (silīcijs, ģermānijs, selēns, telūrs, un citi) Cieto pusvadītāju tāpat kā metālu vadītspēju nosaka elektronu pārvietošanās. Taču elektronu pārvietošanās nosacījumi metālos un pusvadītājos būtiski atšķiras. Pusvadītājus no metāliem atšķir šādas pamatīpašības:
1.temperatūrai palielinoties , pusvadītāju pretestība samazinās. Temperatūras izmaiņa pusvadītājos spēcīgāk nekā metālos ietekmē pretestības izmaiņas.
2.elektriskā strāva pusvadītājos plūst ne tikai tāpēc, ka pārvietojas brīvi elektroni, bet arī tāpēc , ka ar atomiem saistītie elektroni.
3.neliels piejaukumu daudzums var ļoti stipri izmainīt pusvadītāja pretestību (simtdaļas procenta piejaukuma var izmainīt pusvadītāja pretestību desmitiem tūkstošu reižu) .

Vadītspēju , ko nosaka brīvo elektronu kustība , sauc par elektronvadītspēju jeb n tipa vadītspēju (no latīņu valodas vārda negativus - negatīvs.)
Lai saistītais elektrons kļūtu brīvs, jāpalielina tā kinētiska enerģija. Tādēļ no ārpuses tam jāpievada enerģija, kas ir vienāda ar darbu, kurš jāveic , lai atbrīvotos no atoma saites( vai lielāka par šo darbu ) ,to var izdarīt ,piemēram ,sildot pusvadītāju. Tātad līdz ar temperatūras paaugstināšanos pusvadītājā pieaug brīvo elektronu skaits.
Brīvo elektronu koncentrācija palielināšanās palielina vadītspēju un atbilstoši samazina pusvadītāja pretestību .Līdz ar temperatūras paaugstināšanos pastiprinās pusvadītāja atomu haotiskā kustība un tādējādi tiek bremzēta virzītā elektronu kustība , bet tas savukārt izraisa pusvadītāja pretestības palielināšanos .Taču brīvo elektronu koncentrācija pieaugums pusvadītāja pretestību ietekmē daudz vairāk nekā atomu haotiskā kustības pastiprināšanās. Tāpēc, palielinoties temperatūrai, pusvadītāja pretestība samazinās.
Metālā ir liels skaits brīvo elektronu pat ļoti zemā temperatūrā. Tāpēc metāla temperatūras paaugstināšana praktiski neizmaina brīvo elektronu koncentrāciju tajā, bet tikai pastiprina metāla daļiņu haotisko kustību. Tāpēc , paaugstinot temperatūru, metālu pretestība pieaug.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −2,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1182258
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties