Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
5,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:286089
 
Vērtējums:
Publicēts: 11.08.2020.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 15 vienības
Atsauces: Ir
Laikposms: 2016. - 2020. g.
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
1.  MEDIĀCIJAS JĒDZIENS    7
2.  MEDIĀCIJAS TIESISKIE ASPEKTI CIVILTIESISKU STRĪDU RISINĀŠANĀ    12
3.  MEDIĀCIJAS PIEMĒROŠANAS PRAKSE CIVILLIETĀS    18
  Nobeigums    22
  Literatūras un avotu saraksts    25
Darba fragmentsAizvērt

Nobeigums
Izstrādājot studiju darbu “Mediācija kā alternatīva civiltiesisko strīdu risināšanā”, autore noskaidroja mediācijas jēdziena būtību, tiesisko regulējumu Latvijas Republikā, iepazinās ar mediācijas procesa izmantošanu civilprocesā un civilstrīdu risināšanā. Lai sasniegtu darba mērķi, autore analizēja mediācijas procesa būtību, pētīja un salīdzināja statistikas datus par mediācijas procesu izmantošanu civillietās, iepazinās ar dažādu autoru domām par mediācijas procesu, pētīja dažādus publiski pieejamus avotus, tas ir, intervijas ar tiesnešiem, juristiem, sertificētu mediatoru padomes priekšsēdētāju Kristīni Dārznieci, kā arī analizēja tiesību normas.
Veiktie pētījumi un iegūtie rezultāti sniedz iespēju labāk izprast un orientēties mediācijas procesa darbībā, novērtēt mediācijas tiesiskumu Latvijas valsts līmenī, sniedz plašāku redzes loku mediācijas tiesiskajā regulējumā, analizēt priekšrocības un trūkumus tiesas ieteiktas mediācijas ietvaros, ka arī mediācijas izmantošanā civillietās.
Izvērtējot visu darbā iepriekš minēto, autore secina:
1. Mediācija ir brīvprātīgs process, kurā abas konfliktā iesaistītās puses savu konfliktu risina sarunu ceļā. Lēmumus pieņem abas puses, brīvprātīgi, paši no savas gribas. Mediācijas procesu beidzot, labākais rezultāts ir pati vienošanās, kur abas puses gūst sev vēlamu iznākumu. Tomēr mediācijas procesa vienošanās nav ar piespiedu izpildes spēku, respektīvi, ja kāda no abām pusēm tomēr nepilda vienošanos, tad otrai pusei, lai panāktu vienošanās izpildi, ir jāvēršas tiesā.
2. Tiesas ieteikta mediācija Latvijā vēl nav guvusi pietiekamu atsauksmi un šobrīd nav efektīvs paņēmiens, lai samazinātu tiesu noslogotību un lietu izskatīšanas ātrumu, kā arī neattaisno savu mērķi – būt alternatīvs veids civilstrīdu risināšanā. To pamato statistikas pārvaldes dati, kuros minēts, ka 2018.gadā pabeigto lietu skaits pirmās instances civillietās ir 27 076 lietas, un apgabaltiesu apelācijas instancēs pabeigto civillietu skaits ir 4 663, savukārt pēc Sertificētu mediatoru darbības statistikas datiem 2018. gadā kopumā uzsākti 385 mediācijas procesi. Tātad civillietās 2018.gadā mediācija ir izmantota nelielā skaitā izskatīto civillietu.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −8,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1380295
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties