Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:139355
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 27.03.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 7 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Maize ir ne tikai rupjmaizes vai baltmaizes klaipiņš. Mūsu tautai maize ir arī ēdiena simbols. Ar vārdiem "dienišķā maize" saprotam tos pārtikas produktus, bez kuriem mēs vienkārši neizdzīvotu. Vai esat pamanījuši, ka maizi ēdam katru dienu un tā nekad neapnīk? Ar maizi sastopamies katru dienu. Bez tās neiztikt ne vienkāršās brokastīs, ne ikdienas pusdienās, ne svētku reizē. Maize ir viens no būtiskākajiem atklājumiem cilvēces pastāvēšanas vēsturē, grūti apstrīdēt vai apgāzt.
Cilvēki jau pirms 15 tūkstošiem gadu vākuši un kultivējuši graudzāles, no kurām cēlušies mūsdienās pazīstamie mieži, kvieši, auzas un rudzi. Akmens laikmeta cilvēki ēduši nepārstrādātus graudus, līdz iemācījušies tos saberzt un sajaukt ar ūdeni. Tā radās pirmie dzirnakmeņi, pirmie milti un maize šķidras putras veidā. Par maizes dzimteni var dēvēt Ēģipti, jo šīs zemes iedzīvotāji bija pirmie , kas atklāja maizes mīklas īpašību - skābšanu, pamanīja likumsakarības starp mīklas mīcīšanas ilgumu un maizes garšas uzlabošanos. Tika radīta arī pirmā maizes krāsns no Nīlas māliem. Latvijā ap 12. gs., kad plācenīši pārtapa par raudzētu rudzu maizi, cepšanas tehnoloģijas pamazām sāka atšķirties. Laukos maizi cepa mājas apstākļos, turpretim pilsētās, kur attīstījās tirdzniecība un palielinājās iedzīvotāju skaits, pieauga arī pieprasījums pēc maizes. Rīgā un citās lielākajās tālaika pilsētās sāka veidoties primitīvas maizes ceptuves. Tajās maizi cepa 16-24 stundas diennaktī. Radās jauns amats - maiznieki.
Mainoties maizes sortimentam un kvalitātei šodien maizes ražošanā ir ieviestas mūsdienu tehnoloģijas, nodrošinot nepārtrauktas ražošanas plūsmu : maizes cepšanu, atdzesēšanu, sagriešanu, iesaiņošanu. Ja vajadzīgs – arī maizes sasaldēšanu, uzglabāšanu saldētavās un atsaldēšanu.
Eiropas kopienas dalībvalstis gadu gaitā bija izveidojušas savas klasifikācijas sistēmas, vai arī izmantoja starptautiskās sistēmas, lai klasificētu ekonomisko darbību. 1990.gada 24. oktobrī oficiālajā Eiropas kopienas vēstnesī Nr. L293/33 tika publicēti Eiropas Ministru padomes apstiprinātie Noteikumi, kas noteica, ka Eiropas kopienas dalībvalstīs ar 1993. gadu jāievieš NACE 1. red. , kas sagatavots par pamatu izmantojot Eiropas Savienības Ekonomiskās darbības statistisko klasifikāciju. …

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties