Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:228255
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 22.02.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Pamatskolas
Literatūras saraksts: 8 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Jānis Čakste    2
  Gustavs Zemgals    6
  Alberts Kviesis    7
  Kārlis Ulmanis    9
Darba fragmentsAizvērt

Jānis Čakste bija pirmais Latvijas Valsts prezidents.Dzimis 1859. gadā - Zemgalē, Lielsesavas pagastā. Ģimenē bijis trešais bērns. Čakstes vectēvs Krišjānis ieguvis uzvārdu Zirnis, bet saukts vairāk māju vārdā par Čaksti, kas vēlāk ierakstīts dokumentos. Čakstes vecāk īrējuši Bērsteles muižu, apsaimniekojuši vējdzirnavas un ķieģeļcepli, bet vēlāk nopirkuši tagadējā Salgales pagsta „Aučus”.
Pirmo izglītību Čakste ieguva mājsolotājas vadībā, tad Jelgavas Sv. Annas elementārskolā, pēc tam ( ap 1875. gadu ) ģimnāzijā, kur toreiz vairāk nekā 60 % bija vācu skolnieku. Latvieši rīkoja t. s. skolēnu vakarus. Vakarniekiem bija sava biblioteka, galvenokārt ar latviešu valodas un vēstures grāmatām. Šie vakari audzināja “jaunlatviešu ” paaudzi. Čakste vakarniekiem atvēlēja savu dzīvokli, un pats piedalījās ar referātu lasīšanu. 1882. gada pavasarī Čakste pabeidza ģimnāziju un rudenī iestājās Maskavas universitātes juridiskajā fakultātē. Maskavā kā skolotājs darbojās arī Krišjānis Valdemārs, kura vadībā Čakste sagatavojās plašākam sabiedriskam darbam.
Ar Čakstes ierosmi, 1883.gada 31.oktobrī, latviešu studentu vidū nodibinājās Maskavas latviešu studentu biedrība, kuras priekšnieks visā studiju laikā bija Čakste. Universitātē Čakste piegrieza sevišķu vērību romiešu tiesībām, par kurām rakstīja arī savu diplomdarbu, kad 1886.gadā beidza universitāti.
Pēc tam Čakste Jelgavā iestājās par tiesneša amata kandidātu Kurzemes guberņas prokuratūrā. 1887.gadā Čaksti ievēlēja par priekšnieku Jelgavas latviešu biedrībā, Kurzemes biškopības biedrībā un Jelgavas Sarkanā Krusta komitejā.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties