Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:140331
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 20.03.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Pamatskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Aktīva gatavošanās I vispārējajiem dziesmu svētkiem norisinājās 1873. gada pavasarī, kad tos ierosināja toreiz vēl progresīvā Rīgas Latviešu biedrība. 28. martā notika kora vadītāju skolotāju konference, kur bija pieņemts lēmums sarīkot dziesmu svētkus tā paša gada jūnijā. No tā laika redzamākajiem mūziķiem šajā sapulcē piedalījās Jānis Cimze, Jānis Bētiņš un Indriķis Zīle. Dziesmu svētki tika sagatavoti pārsteidzoši īsā laikā - aprīlī, maijā, un jūnijā, kas liek domāt, ka daļēji dziesmu svētku repertuārs jau bija pazīstams lauku koriem. Patiešām apbrīnojamu svētku sagatavošanas darbu ar saviem koriem veica skolotāji, kas bija mācījušies Valkas un Irlavas semināros. Par svētku virsdiriģentiem tika ievēlēti Jānis Bētiņš un Indriķis Zīle.
Sagatavošanās dziesmu svētkiem izsauca latviešu tautā līdz tam vēl neredzētu jūtu pacilājumu. Ne tikai dziesmu svētki dalībnieki, bet visa tauta uztvēra šos svētkus kā nacionālās pašapziņas atmodas demonstrāciju, kā cīņas līdzekli pret vācu baronu ideoloģijas kundzību. Svētku sagatavošana un norise ieguva milzīgu kultūras un sabiedriski politisku nozīmi. Svētku laikā tika organizēta arī latviešu skolotāju konference, kuru vadīja enerģiskais un aktīvais jaunlatviešu kustības dalībnieks Atis Kronvalds ( 1837 – 1875 ). Konferencē piedalījās vairāk nekā 520 skolotāju, kas apsprieda virkni svarīgu jautājumu. Konferences dalībnieki izvirzīja prasību dot latviešiem latviešu skolu, izteica asu protestu pret pārvācošanas politiku, ko tajā laikā, Krievijas patvaldības atbalstīta, piekopa vācu muižniecība. Konferences laikā tika apspriesta un pieņemta arī latviešu pareizrakstības forma.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −1,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1125953
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties