Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:899281
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 26.04.2011.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 3 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Latvijas muzejos saglabātie tautastērpi darināti 19. vai 20. gs. sākumā, tikai dažas detaļas no 18. gs., bet senākas ziņas par apģērbu jāmeklē aprakstos vai attēlojumos. Par mūsu ēras pirmo un otro gadu tūkstoti ziņu tik pat kā nav. Lībiešu teritorijā, 10.-13.gs kapulaukos, pateicoties bronzas rotu kultūrai, kā arī apbedīšanas tradīcijām (mirušos apbedīja nesadedzinātus), ļāva iegūt samērā daudz apģērba fragmentu no šī laika posma. Būtiska konservējoša loma bija audumā iestrādātajiem sīkajiem bronzas rotājuma elementiem.
Lībiešu tautastērpus pētījuši un aprakstījuši E.Ķivulis (1911.), K. Ozols (1939.), V. Ginters (1991.) u.c. Lībiešu apģērbs sīkāk sistematizēts un analizēts 1988. gadā publicētajā monogrāfijā (A. Zariņš Lībiešu apģērbs 10.-13.gs). Pētījumos iegūtas ziņas par izejmateriālu, tā krāsu, kvalitāti, no lielākajiem fragmentiem arī par apģērba daļu veidu, no rotājumiem par rotāšanas paņēmieniem un izmantoto materiālu.
Lībiešu tautastērpa veidošanā lietotais materiāls ir vilna un lini, kā arī darināšanas paņēmieni atbilst plašā Ziemeļeiropas teritorijā sastopamajiem tautastērpiem.
Lībiešu materiālā Latvijas teritorijā sastopamas senākās rakstainās celu jostas – jau no 11. gs. Audumi austi gan vienkārtņa, gan četrnīšu un kopš 11. gs. …

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties