Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:573145
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 08.12.2004.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
1.  Kā stress izpaužas?   
2.  Stresa pazīmes   
3.  Kas ir depresija un kā to izprast?   
4.  Depresija : slimība vai ievainota sirds?   
6.  Izdegšanas sindroms   
7.  Preventīvie pasākumi garīgās pārslodzes novēršanai   
8.  Asinsrites slimības un darba vide   
9.  Stress darbā   
10.  Maiņu darbs   
11.  Nervu un psihiskās slimības   
12.  Bezmiegs   
13.  Kā aizlaisties no stresa?   
14.  Autogēnais treniņš un darba izraisīts stress   
Darba fragmentsAizvērt

Stress jeb vispārējais adaptācijas sindroms ir organisma emocionālā reakcija uz dažādiem nelabvēlīgiem ārējiem vai iekšējiem faktoriem, kas, piemēram, var būt gan laika trūkums gan arī briesmas savai vai tuvinieka dzīvībai.
Kanādiešu fiziologa H. Seljes darbos stresa jēdziens skaidrots, kā organisma nespecifiska reakcija (vispārējais adapcijas sindroms) uz veselībai bīstamu situāciju. H. Selje apraksta trīs stresa fāzes
Trauksmes reakcija
Pretestības fāze
Izsīkums ( resursu iztērēšana)

Pirmās divas fāzes secīgi atspoguļo organisma aizsardzības spēku, mobilizāciju un tā pielāgošanos stresam. Abas šīs stadijas var nosaukt par fizioloģisko stresu, bez kura nav iedomājama veiksmīga indivīda adaptēšanās spēju attīstība. Trešā fāze ir saistīta ar organisma spēku rezerves iztērēšanu, un to jau sauc par pataloģisko stresu jeb distresu. Uz ekstremālo kairinātāju, kam var būt visdažādākā daba (fiziska un psihiska pārslodze, sāpinoša trauma, augsta vai zema vides teparatūra utt.), rizē ar specifisko reakciju, kas ir adekvāta atiecīgagajam kairinātājam, organisms atbild ar vispārēju nespecifisku, kas ir stresa fizioloģiskā izpausme. Stresam ir ļoti liela nozīme psiholoģiskā, tāpēc ka stresori var bū gam reāli kairinātāji (piemēram, automašīnas skaņas signāls uz ielas), gan arī nereāli, tikai iedomāti negatīvi notikumi. Tas arī izvbirza citu psiholoģisko uzdevumu : nodrošināt cilvēkam efektīvos stresa pārvarēšanas mehānismus, noturību stresoriem.
Vairākus mūsdienu stresa teoriju to novērtē, kā ģenerizētus procesus, ar kuriem jātiek galā, vai kā nepatīkamu psiholoģisku stāvokli kas raksturo cilvēkā un apkārtējās vides mijiedarbību. Stresa novērtējums darba vietā ir atkarīgs no darba apstākļiem un strādājošā attieksmes pret tiem. Stresa attīstību var uzskatīt par kaitīgo faktoru un situāciju ietekmes gala rezultātu. Klasisku stresa situāciju rada darba prasības, kas nesaskan ar strādājošā zināšanām un prasmi, it īpaši tad, ja viņš nevar būt noteicējs savā darbībā. …

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties