Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:614959
 
Vērtējums:
Publicēts: 26.06.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 7 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    2
1.  Izejvielas un uzturvērtība    3
2.  Ražošana    5
3.  Jogurta veidi    8
4.  Sortiments    10
5.  Acidofilie skābpiena produkti    11
6.  Kvalitāte un defekti    13
7.  Iesaiņošana, uzglabāšana, realizācija    14
8.  Ieteikums pircējiem    15
  Secinājumi    17
  Pielikums    20
  Literatūras avoti    21
Darba fragmentsAizvērt

Ievads.
Mūsdienās jogurts ir plaši pazīstams un pieprasīts skābpiena produkts. Es arī ikdienā cenšos to regulāri lietot dēļ tā augstās uzturvērtības un arī tādēļ, ka tas ir garšīgs. Veikalā pircēji var atrast to jogurta veidu, kas viņam vislabāk iet garšo, piemēram, zemeņu, meža ogu, persiku vai kādu citu veidu. Personīgi, mans mīļākais jogurts ir ar zemeņu piedevām. Ar jogurtu es ikdienā cenšos aizvietot saldumus, jo jogurts ir veselīgs produkts, kas paaugstina organisma aizsargspējas un tam ir arī diētiskas īpašibas. Manuprāt, nekas var būt labāks par produktu, kas ir ne tikai garšīgs, bet arī nepieciešams cilvēka labsajūtai un organismam. Tādēļ šajā darbā nolēmu izpētīt jogurtu, lai arī pati labāk zinātu, ko es lietoju savā uzturā.
Leģenda vēsta, ka jogurta dzimtene ir Kaukāzs - Elbrusa dienvidu daļa, kur klimats ir ļoti silts. Jogurta nosaukumu radījuši turki. Eiropā jogurts izplatījies no Balkāniem. Toreiz to dēvēja par bulgāru rūgušpienu. Atsevišķas hronikas min, ka jogurts parādījies tikai m.ē. 8.gadsimtā, bet 11. gadsimtā ieguvis pašlaik pazīstamo nosaukumu, bet Latvijā tas kļuvis pazīsatms 20. gados.
Ir ļoti daudz vairāk vai mazāk ticamu nostāstu par šo produktu, piemēram, ka tas stimulējot gremošanas orgānu darbību un pagarinot cilvēka mūža ilgumu – Kaukāzā var satikt iedzīvotājus, kas lieliski savalda zirgus un auļo pa ielejām 120-130 gadu vecumā. Labvēlīgie dabas apstākļi un bagātīgā gaisa mikroflora ir iemesls tam, kāpēc tieši šeit varēja rasties jogurts.
Pateicoties šā produkta diētiskām īpašībām, 20. gs. sākumā visā Rietumeiropā tika uzsākta tā rūpnieciskā ražošana. Taču Latvijā jogurta patēriņš bija ievērojami mazāks nekā kefīram, kas kavēja plašāku šā produkta rūpniecisko ražošanu. Kā iemeslu tam varētu minēt to, ka jogurtu lielākoties pirka pēc ārstu ieteikuma.
Par īstu jogurtu varētu nosaukt tikai tādu produktu, kas nav saldināts un kuram nav pievienotas garšas piedevas. Tam jābūt baltā krāsā ar stingru vai šķidru konsistenci. Jogurta ražošanā jāizmanto tikai tam rakstuŗīgs ieraugs, kas sastāv no Streptococcus thermophilus un Lactobacterium delbruckii subsp. Bulgaricus. Tomēr, mūsdienu tehnoloģijas ir attīstījušās tik tālu, ka tiek ražoti dažādi jogurti ar dažādām jogurta piedevām, gan dzeramie jogurti, gan tādi, kurus mēs no rīta brokastīs varam notiesāt ar karotīti un, protams, arī citi veidi.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties