Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:350854
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 26.01.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 10 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
1.  Iztēle    3
2.  Uztvere    4
3.  Atmiņa    5
4.  Uztveres un atmiņas īpatnības veciem cilvēkiem    6
  Nobeigums    8
  Izmantotā literatūra    10
Darba fragmentsAizvērt

Ievads
Ir lietas, kas mums šķiet pašsaprotamas, mēs par tām ikdienā neaizdomājamies, un tikai tad, kad kaut ko zaudējam, apzināmies tā vērtību. Mums ir dotas nenovērtējamas spējas, ko sauc par sajūtām, un mūsu smadzenēs uz šo sajūtu bāzes notiek sarežģīti un unikāli procesi. Sajūtas ir pirmais, kas cilvēkam ir dots, ierodoties šajā pasaulē, un pavada visu dzīvi, un tās ir redze, dzirde, oža, garša, tauste. Šīm sajūtām ir pašām sava “pierakstu” sistēma un atmiņas par to, kas tieši tiek pieredzēts caur sajūtām vai tas, ko esam iemācījušies pēc citu stāstītā, tiek noglabāts iekšējā vārdu krājumā. Jebkuras cilvēka darbības neatņemami komponenti ir psihiskie procesi, tādi kā uztvere, uzmanība, iztēle, atmiņa, domāšana, runa. Bez iekšējiem psihiskiem procesiem, kas rosina izzināt un pētīt, netiktu realizēta ne uzvedība, ne jebkāda darbība. Cilvēka spēju atspoguļot pasauli un pārvērst šo atspulgu savās domās, pārdzīvojumos vai rīcībā īsumā varētu nosaukt par cilvēka psiholoģisko “es”. Šīs spējas sastāvdaļas ir domāšana, atmiņa, iztēle, uztvere un sajūtas, kas ir izziņas pamats, emocijas un jūtas, ko paužam pārdzīvojumos un rīcība kā gribas izpausme. Bet tas viss funkcionē tikai pateicoties bioloģiskajam cilvēkam, konkrētāk, smadzenēm.

Iztēle
Kas tad ir iztēle? Hinduisti uzskata, ka iztēle ir vēstnesis no kāda augstāka realitātes līmeņa, Vecās Derības pravieši – ka tā ir Dieva uzruna caur sapņiem un vīzijā, Z.Freids uzskata, ka iztēle ir primitīvs primārā procesa domāšanas veids, Arieti – ka tā ir maģiskās sintēzes – kreativitātes sastāvdaļa. (5.) Pēc vienas no definīcijām iztēle ir spēja prātā reproducēt iepriekšējo uztveres pieredzi, kad objekti nav sajūtām pieejami, kā arī spēja kombinēt sajūtās esošos tēlus jaunās formās. Tēls ir iztēles radītais produkts; tādejādi tēls ir atmiņā atsauktā sajūtu pieredze bez sākotnējā stimula. Iztēle izmanto sajūtas un uztveri, informāciju, kas tajos nonākusi caur sajūtu orgāniem. Vienkārši skaidrojot - iztēle ir uztvere, kam nav ārējā stimula. Šāds stimuls ir varējis būt kaut kad pagātnē, bet tas neeksistē tagad. Iztēle var parādīties jebkurā no pieciem sensorās modalitātes veidiem: to var uztvert vizuāli, ar dzirdi, kustībām, smaržu vai garšu. Vairumam cilvēku spēcīgākā ir redzes uztvere, tāpēc visbiežāk iztēle parādās vizuāli.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −5,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1116904
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties