Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
7,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:693758
 
Vērtējums:
Publicēts: 14.12.2011.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 23 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
  Izmantotie saīsinājumi    6
1.  Inovācijas tūrisma industrijā    7
1.1.  Inovācijas jēdziens    7
1.2.  Tūrisms un inovācijas    11
1.3.  Pasaules tūrisma tendences    14
1.4.  Jaunas turisma innovācijas viedi    15
1.4.1.  Lauku turīsms    15
1.4.2.  Medicīnas tūrisms    18
1.4.3.  Sakrālais tūrisms    18
1.4.4.  Kultūras tūrisms    21
1.4.5.  Gastromosiskais tūrisms    24
1.4.6.  SPA turīsms    26
1.4.7.  Piedzīvojumu turisms    26
2.  Tūrisma nozare Latvijā    30
2.1.  Situācijas apraksts    30
2.2.  Valsts politika tūrisma jomā    37
2.3.  Inovāciju iespējas Latvijā    42
3.  Praktiska Daļa    46
  Secinājumi un priekšlikumi    51
  Avotu un literatūras saraksts    53
Darba fragmentsAizvērt

Secinājumi un priekšlikumi
Apkopojot un izanalizējot visas darba nodaļas un visus darbā izmantotus informatīvos materiālus var secināt:
Tūrisms ir nozīmīgs vietējo iedzīvotāju labklājības līmeņa veicinātājs, kas samazina bezdarbu, izglīto vietējos apkārtnes labiekārtošanā, optimāli izmanto vietējos resursus un palielina pašvaldības budžetu.
Tūrismam ir liela nozīme ekonomikas stabilizēšanā, attīstībā, tāpēc arī inovāciju nozīmīgums, devums šajā nozarē ir būtisks, kas notur pieprasījuma apjomu.
Ekonomiskās situācijas izmaiņas ir atstājušas iespaidu arī uz tūrisma nozares darbību, liekot nozares uzņēmumiem ieviest pārmaiņas to darbībā – meklēt inovatīvus risinājumus, radīt jaunus, pieprasījumam atbilstošus, tūrisma produktus, kā arī pārveidot esošos un pārsteigt konkurentus oriģinalitātē.
Lai arī uzņēmēji tiek maz atbalstīti no valsts un pašvaldības pusēm, kur finansiālais atbalsts inovācijām samazinājies, risina akūtas reģiona problēmas, drīzāk kā novērš tūrisma industrijas ilgtspējīgas darbības bremzējošos faktorus, uzņēmēji savas iniciatīvas rezultātā ne tikai spējīgi sekmēt sava uzņēmuma darbību, bet celt reģiona inovatīvo darbību.
Lai gan Latvijas tūrisma vide nav raksturojam kā sevišķi inovatīva, ir piemēri sekmīgiem inovatīviem piedāvājumiem un produktiem, ko piedāvā valsts uzņēmēji.
Inovatīvas idejas var būt dažādas – tās var būt inovatīvas reģionālā vai valsts mērogā, tās var konkurēt starp vairākiem reģiona, pagasta uzņēmējiem vai piedāvājumiem vai tikai starp pāris uzņēmējiem, pakalpojuma sniedzējiem, produkta ražotājiem.
Izvērtējot darbā izmantotos informatīvos materiālus un ņemot vērā secinājumus tika izstrādāti šādi priekšlikumi tūrisma sfēras inovatīvas darbības efektivitātes paaugstināšanai:
Nepieciešams mainīt gan pašvaldības, gan uzņēmēju ekonomisko domāšanu – nepieļaut uzņēmēju bankrotu, bet sniegt lielāku finansiālu atbalstu ideju realizēšanā, sniegt konsultācijas, izdales materiālus par Eiropas Savienības vai citiem finansu avotiem, kā Pasaules Dabas Fonds, Eiropas Reģionālās attīstības fonds.
Uzņēmējiem ir jānovērtē gan vietējā, valsts, gan ārvalsts pieredze un ja tie nespēj nodrošināt tādu komunikāciju (internets, pieredzes apmaiņas braucieni inovatīvu produktu ieviešanas prakses noskaidrošanā), tad šādai komunikācijai jābūt pieejamai no pašvaldības puses – veidot seminārus, gūt informāciju par pieredzi ārvalstīs, labākajiem inovāciju paraugiem Latvijā, uzņēmējiem veltīta izdales materiālu nodrošinājums par aktualitātēm.
Ciešākas sadarbības veidošana ar „Lauku Ceļotājs” un to rezervēšanas iespējām, par cik interneta resursi ir pieejami ½ no esošo viesu māju skaita. Kā arī interneta resursu nepieejamības problēmas risinājums ar pašvaldības atbalstu – par cik šo uzņēmumu nav daudz, dot iespēju, konsultācijas un materiālo atbalstu jauno tehnoloģiju (datoru) ieviešanā ikdienas uzņēmējdarbības veikšanā. Sniegt brīvu interneta pieeju, akcentējot to kā vienu no vissvarīgākajiem un ietekmīgākajiem reklāmas veidiem.
Tūristu izmitināšanas apkalpošanas uzņēmumiem jāveic tūristu apmeklējuma aptaujas uz savu iniciatīvu, lai noskaidrotu kādi ir defekti, ko nepieciešams uzlabot. Nepietiek ar viesu grāmatas klātbūtni precīzu datu ieguvei, kā rezultātā lai būtu iespējami uzlabojumi servisā. Papildus tam, ar iegūtās informācijas palīdzību iespējams veikt kvalitātes kontroli, kas noteiks inovāciju nepieciešamību kur un kādu.
Ar pašvaldības darbinieku iniciatīvu un organizētu darbību nodrošināt ekoloģisku pašmāju produktu popularizēšanu piešķirot vietējiem ražotiem, gatavotiem produktiem preču zīmi „Kvalitatīvs Latvijas produkts”, kas sniedz lielāku vērtību, ir apliecinājums vietējam augstas kvalitātes produktam. Ar organizācijas palīdzību paplašināt šo produktu noieta tirgu, veicināt ražošanu ar biedrības atbalstu kāds ir – pārstāvniecība stendā starptautiskajā izstādē „ Rīga Food” un „Internationale Grune Woche Berlin” u.c.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties