Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:802904
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 07.11.2011.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 39 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Rezumējums    2
  Abstract    3
  Ievads    4
  Glosofobija    6
  Glosofobijas terminoloģija un klasifikācija    6
  Sociālās fobijas diagnozes kritēriji    7
  Glosofobijas norise, simptomi un izplatība    8
  Glosofobijas cēloņi    11
  Vēsturisks ieskats glosofobijas un tās cēloņu izpētē    12
  Biežāk aprakstīto glosofobijas cēloņu skaidrojums    13
  Palīdzības iespējas ar glosofobiju sirgstošajiem    18
  Prasmju treniņi kā palīdzības iespēja pie glosofobijas    18
  Biheiviorālā pieeja kā palīdzības iespēja pie glosofobijas    19
  Kognitīvā pieeja kā palīdzības iespēja pie glosofobijas    20
  Kognitīvi biheiviorālā pieeja kā palīdzības iespēja pie glosofobijas    21
  Citas palīdzības iespējas pie glosofobijas    22
  Nobeigums    24
  Izmantotās literatūras saraksts    25
Darba fragmentsAizvērt

Nobeigums
Kursa darba mērķis – gūt ieskatu glosofobijas klasifikācijā, cēloņos un palīdzības iespējās – ir sasniegts. Tomēr jāsecina, ka tēma ir ļoti plaša un saistīta ar daudzām citām psiholoģijas un psihiatrijas kategorijām, tādēļ darbā nav aptverti pilnīgi visi tās aspekti.
Jau apkopojot terminoloģiju un klasifikāciju, nākas secināt, ka glosofobija nesaraujami saistīta ar citiem psiholoģiskiem un psihiatriskiem traucējumiem. Ir ārkārtīgi daudz terminu, kas tiek lietoti kā sinonīmi glosofobijai, bet ne vienmēr atbilst tās definīcijai un simptomiem, piemēram, bailes no publiskas uzstāšanās, bailes runāt, auditorijas trauksme, runas trauksme, ar publisku runu saistīta trauksme u.c.
Saistībā ar glosofobiju ir arī daudz pārpratumu, piemēram, glosofobija nav tikai bailes uzstāties lielas auditorijas priekšā, tās simptomi var parādīties arī nelielas grupiņas priekšā, tas nozīmē – ja jārunā vairāk nekā divu cilvēku priekšā. Tāpat – ikdienas komunikācijā bieži jēdziens „publiska uzstāšanās” tiek saprasts ar publisku runu auditorijas priekšā, lai gan publiski uzstāties var nozīmēt arī dziedāt, dejot, sportot vai ēst auditorijas priekšā.
Glosofobijas cēloņi var būt ļoti dažādi, parasti individuāli, bet visaptveroša skaidrojuma par tiem nav joprojām. Bez jau darbā minētajiem cēloņiem katram konkrētam gadījumam var būt arī pavisam cits skaidrojums, piemēram, traumatiska iepriekšēja pieredze (ne tikai neveiksmīga uzstāšanās, bet arī nepareiza audzināšana bērnībā), kas izraisa nepareizas asociācijas (piemēram, „Ja es kļūdīšos, mani atstums" vai „Nevienam neinteresē, ko es saku - tāpat kā tas bija bērnībā”).
Attiecībā uz glosofobijas ārstēšanas paņēmieniem var teikt, ka tie ir izteikti individuāli –atkarīgi no šā traucējuma cēloņa konkrētam indivīdam. Piemēram, prezentēšanas prasmju uzlabošanas kursi var būt neefektīvi, ja glosofobijas cēlonis ir cits, piemēram, depresija, kuras cēlonis, savukārt, varētu būt nedrošā piesaiste, jo pētījumu rezultāti ir atklājuši ciešas saistības starp piesaistes stilu, savstarpējās komunikācijas problēmām un sociālo trauksmi (Eng, Heimberg, Hart, Schneier, & Liebowitz, 2001, kā minēts Erozkan, 2009). Šajā gadījumā būtu jāārstē depresija, turklāt ar psihoterapeitiskām metodēm, un, uzlabojoties stāvoklim šajā jomā, izzudīs arī glosofobijas simptomi. Tātad – galvenais secinājums – ir precīzi jānosaka glosofobijas cēlonis, pirms uzsākt ārstēšanos no tās.
Šo tematu noteikti varētu turpināt. Ir daudz un dažādu neapskatītu aspektu, piemēram, trauksmes kā iezīmes un trauksmes kā stāvokļa loma glosofobijas attīstībā. Tāpat plašāk varētu aprakstīt arī ārstēšanas metodes un to efektivitāti, īpaši saistībā jaunākajām atziņām gan psiholoģijas, gan arī citās zinātnēs.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1317698
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties