Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:647323
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 09.03.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

1. Apolloniskā un dionīsiskā principa raksturojums, to saistība ar atsevišķiem mākslas veidiem, izpausme māksliniekā un grieķu kultūrā.

Savā darbā “Traģēdijas dzimšana no mūzikas gara” Nīče pauž pārliecību, ka mākslas attīstība saistīta ar apolloniskā un dionīsiskā duālismu, kur abi šie principi, aizgūti no grieķiem, norāda uz pretstatiem starp atsevišķām mākslām. Tēlojošā māksla ir apolloniskā, un mūzika ir dionīsiskā māksla.

“Ar abām viņu mākslas dievībām Apollonu un Dionīsu saistās mūsu atziņa, ka grieķu pasaulē pastāv milzīgs pretstats, gan pēc izcelsmes, gan pēc mērķiem, starp apolonisko, tēlojošo mākslu, un netēlojošo, dionīsisko mūzikas mākslu.” (33.lpp)

Savukārt vienlaikus dionīsisks un apollonisks mākslas darbs, pēc Nīčes domām ir atiskā traģēdija, kur “ar hellēniskās “gribas” brīnumaktu tās (šīs atšķirīgās tieksmes ) šķiet savienotas un šajā savienojumā rada vienlaikus dionīsisku un apollonisku mākslas darbu – atisko traģēdiju”. (34.lpp)

Apolloniskais ir sapņa tēlu pasaule un dionīsiskais – reibuma pilna īstenība (“kā dabas mākslinieciskie stāvokļi, mākslinieciskie spēki, kas izlaužas no pašas dabas bez cilvēka, mākslinieka starpniecības.” (38.lpp)
Dionīsiskais ir ierobežojumu atcēlējs “Dionīsiskajā noburtībā par jaunu tiek slēgta ne vien savienībā starp cilvēku un cilvēku : arī atsvešinātā, naidīgā vai paverdzinātā daba svin salabšanas svētkus ar savu pazaudēto dēlu – cilvēku.” (36.lpp)

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −4,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1114041
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties