Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:924613
 
Vērtējums:
Publicēts: 22.01.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 3 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    2
2.  Frīdrihs Vilhelms Nīče    2
3.  Masas    3
4.  Personība    4
  Nobeigums    5
Darba fragmentsAizvērt

Es izvēlējos šo tēmu, pirmkārt, tāpēc, ka es jau iepriekš (12. klasē) esmu rakstījis par Nīči, otrkārt, tāpēc, ka man interesē personības tēma. Turklāt Nīčes filosofiju nav iespējams izanalizēt, izprast un aprakstīt vienā referātā, jo, pirmkārt, viņa domu gājiens ir ļoti haotisks un nesistemātisks, otrkārt, viņa filosofija ir neiederīga viņa laikmetā, tā ir aizsteigusies priekšā savam laikam, treškārt, tā ir dziļāka un nopietnāka, nekā vairums viņa kritiķu ir spējuši un, varbūt pat. gribējuši saskatīt. Turklāt, pateicoties dižā filozofa māsai Elizabetei, kura bija nacisma ideoloģijas piekritēja un, pēc brāļa nāves ieguvusi tiesības rīkoties ar viņa darbiem pēc sava prāta, veikdama nelietīgus papildinājumus un pat viltojumus, sasaistīja Nīčes un Hitlera vārdus, lai gan pats Nīče bija nacionālisma, antisemītisma un spēka politikas pretinieks, Nīčes filosofija tās kritiķiem ir vēl grūtāk izprotama.
Manuprāt, Nīčes filosofiju nevar analizēt visu kopumā kā, piemēram, Imanuēla Kanta skaisti un sistemātiski sakārtoto filosofiju, bet gan izdalot konkrētas tēmas, mezglu punktus: nihilisms, visu vērtību pārvērtēšana, pārcilvēks, varasgriba un mūžīgā atgriešanās, un apskatot tos no dažādiem skatu leņķiem, dažādiem aspektiem, sasaistot tos ar dažādām aktuālām problēmām. Šoreiz es aplūkoju viņa filosofiju saistībā ar personības un masu pretnostatījumu.

Frīdrihs Vilhelms Nīče ir dzimis 1844. gada 15. oktobrī Rekenas ciematā, netālu no Licenas, mācītāja ģimenē. Viņa ģimene esot cēlusies no senas poļu grāfu dzimtas, kas Reformācijas laikā esot tikusi vajāta un aizbēgusi no Polijas. Vēlāk Nīčes ģimene pārceļas uz Naumburgu, un drīz pēc tam viņa tēvs mirst no smadzeņu satricinājuma, kas iegūts, nokrītot pa trepēm.
Frīdrihs Nīče mācījies klasiskajā Pfortas vidusskolā, kur ar īpašu ieinteresētību mācījās un panākumus guvis grieķu valodā, vēsturē, filosofijā un literatūrā. Apguvis klavierspēli, viņš atklājies kā veikls virtuozs un talantīgs komponists, un sacerējis vairākas mazurkas, kuras veltījis saviem “poļu senčiem”. Pēc skolas beigšanas Nīče studējis klasisko filoloģiju Bonnas un Leipcigas universitātēs. Studējot Leipcigā, viņš iepazinās un sadraudzējās ar Rihardu Vāgneru, kurš tobrīd Vācijā vēl nebija atzīts komponists. …

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −4,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1200964
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties