Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:318586
 
Vērtējums:
Publicēts: 04.11.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Braucot no Narbonnas uz Karkasonu - senu un brīnišķīgu pilsētu -, kreisajā pusē var vērot kuģus, kas slīd pa Dienvidu kanālu un uz kuriem var pavadīt neaizmirstamas brīvdienas. Karkasonā sākas cassoulets jeb pupiņu ēdienu zeme. Visā Francijas dienvidrietumu daļā šo maltīti gatavo neiedomājami daudzos variantos. Bez tam šis apvidus ir slavens ar pildītiem kapauniem, gaļas vistām asiņu mērcē un sarkanvīnu, ko dēvē par saupiquet, un izcilu pot-au-feu (gaļas buljonu) ar baltajām pupiņām. Konditorejās atrodami marrons glacés un citi iecukuroti augļi, tortes un bras de Vénus – pildīta biskvīta rulete, kā arī medus un tourons jeb riekstu krēmi, kas noder kā lielisks ciemkukulis.
No Karkasonas var doties izbraukumā uz Pireneju kalniem. Tur var nobaudīt Mišela Žerāra – viena no Francijas labākajiem pavāriem – gatavotos brīnišķīgos ēdienus. Eugénie-les-Bains viņš kopā ar sievu ierīkojis lielisku, romantisku viesnīcu. Tajā izveidota cuisine minceur – ‘slaiduma virtuve’. Tātad viesnīcā var baudīt maltītes, nebaidoties iemantot lieko svaru. Starp citu, par šīs virtuves principiem uzrakstītas divas grāmatas. Tajās atklāts kā, pat baudot cuisine gourmande – ‘gardēžu virtuvi’-, neuzaudzēt liekus tauku krājumus.
Gaskoņā gatavo krāšņāko kāpostu zupu Francijā, ko pasniedz divos veidos: ar sālītu speķi, confit d’ oei un baltajām pupiņām. Confit d’ oie ir īpašā marinādē konservēta mājputnu gaļa. Tā kļuvusi par provinces tradicionālu maltīti un to pagatavo ne tikai no zosu, bet arī no pīļu, vistu, fazānu, tītaru, irbju un arī cūkas gaļas.
Bez tam Gaskoņā lielā cieņā ir dažādi cepumi. Īpaši oriģināla ir pastis gascon – kārtainās mīklas torte, kuras ļoti plānās kārtiņas, izmantojot zosu spalvas, apsmidzina ar zosu taukiem. Pildījumam izmanto armaņjakā marinētus ābolus. Pēc cepšanas jau tā skaistās kūkas vēl apsmidzina ar armaņjaku.
Populārākās sieru šķirnes Pirenejos un Gaskoņā ir Saint-Albray, Brebis des Pyrénées, mazie aitas piena sieriņi, Bethmale, ko pagatavo no govs piena un veido cilindriskas formas rituļos. Šajā novadā darina labus sarkanvīnus, piemēram, Madiran. Šim dzērienam ir patīkama un pilnīga garša.
Pavisam atšķirīgas ir Basku zemes pavāru gatavotās maltītes. Tur gan arī iecienītas Gaskoņā populārās pikantās zupas, bet uzturā daudz lieto arī Atlantijas okeāna zivis. Tās pasniedz īpaši sagatavotas. Izmeklēti ir maltītēm dotie nosaukumi. Piemēram, pikanta zivju zupa ttorro vai arī sālīta kaltētā zivs ķiploku mērcē morue pil-pil. Šie nosaukumi liek domāt par Spānijas tuvumu.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties