Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:866961
 
Vērtējums:
Publicēts: 19.01.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Armēņu virtuve ir viena no senākajām virtuvēm Āzijā un pati senākā Aizkaukāzā. Tās raksturīgākās īpašības veidojās vismaz tūkstoš gadu pirms mūsu ēras, periodā, kad formējās armēņu tauta un vairākumā saglabājušās vairāk nekā trīs gadu tūkstošus līdz pat mūsu dienām. Pie tam nepieciešams atzīmēt, ka armēņu tauta līdz pat Oktobra revolūcijai un padomju Armēnijas izveidošanai atradās ļoti nelabvēlīgos apstākļos, nebija ne savas valsts, neteritorijas kopuma.

VI gs.p.m.ē. jaunizveidotā Armēnijas valsts jau II gs.p.m.ē. sadalījās rietumu un austrumu daļās un kļuva atkarīgas no romiešiem, persiešiem, bizantiešiem, arābiem, bet no m.ē. VII gs. vairākus gadsimtus no vietas to postija arābu, mongoļu, turku un irāņu iekarotāji. No XVII līdz XIX gs. sākumam Armēniju bija sadalījušas Turcija un Irāna. šai laika periodā pagrima Armēnijas saimniecība, tās cilvēciskie un materiālie resursi, taču turpināja saglabāties materiālā un garīgā kultūra, nepazuda arī armēņu virtuve. Armēņi pat papildināja turku virtuvi kā rezultātā daudzi armēņu ēdieni vēlāk kļuva pazīstami Eiropā jau kā turku virtuves ēdieni ( piemēram DOLMA).

Ne tikai Armēnijas teritorijā, bet arī daudzajās kolonijās, kuras tika izveidotas Āzijā un Eiropā un uz kurieni tika izsūtīti armēņi, tālu svešumā ir saglabājusies armēņu virtuve kā arī daudzas citas armēņu tautas nacionālās īpatnības.

Galvenās armēņu kulinārijas īpatnības ir senās virtuves tehnikas izmantošana, savdabīgā ēdienu gatavošanas tehnoloģija un izmantojamo produktu sastāvs. Tondirs - zvanveida formas māla krāsns, kur cep lavašu ( maizes plāceņus) un māla trauki, kurus sākotnēji izmantoja armēņi ar laiku izplatījās pa visu Aizkaukāzu izmainot ēdienu raksturu. Tondirā bez maizes izstrādājumiem sāka gatavot arī gaļas ēdienus un zupas, tajā cep dārzeņus tvaicē putras, kūpina zivis un putnus. Daudzie ēdienu nosaukumi no armēņu virtuves ir saistīti nevis ar produktu sastāvu, no kā tie gatavoti, kā tas ir pieņemts Eiropas tautām, bet gan ar to trauku nosaukumiem, kuros šie ēdieni pagatavoti .Tā piemēram , PUTUKS, KČUČS, TAPAKS – šie visi ir māla trauku veidi un vienlaicīgi arī zupu un otro ēdienu nosaukumi.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties