Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:811623
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 26.01.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 8 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
  Priekšvēsture    4
  Kopējās ārējās un drošības politikas raksturojums    5
  Kā kopējā ārējās un drošības politika strādā    6
  KĀDP lēmumu pieņemšanas procedūras un aktieri    7
  Drošības un aizsardzības politika    9
  Latvijas loma KĀDP    10
  KĀDP ietekme uz NATO    11
  Nobeigums    13
  Literatūras saraksts    14
Darba fragmentsAizvērt

Eiropas Savienībai, kā jebkurai valstiskai savienībai ir jārūpējas par savu drošību. Jo vienmēr ir var rasties kādi konflikti, kādas saspringtas situācijas, kas var ietekmēt drošību valstī un ja vēl tā ir liela valstu savienība, kur visas valstis ir vienotas un atbalsta vienu otru, tad rūpes par drošību gan vienā valstī, gan visā savienībā kopā ir ļoti svarīgas.
Eiropas Savienība sākotnēji nemaz nav domājusi par savas drošības nodrošināšanu. Tomēr ņemot vērā to, ka apkārt savienībai risinās dažādi konflikti un ka tie var ietekmēt arī Eiropas Savienības drošību, tās līderi un dalībvalstis ir satraukušies par savienības drošību.
Drošības politika ir ļoti svarīga, tieši tādēļ Eiropas Savienībai bija jāpievērš uzmanība savai drošībai. Tomēr – ir jautājums: vai Eiropas Savienības drošības politika neaizstāj NATO funkcijas. Tomēr atšķirība ir tā, ka Eiropas rūpējas par savu drošību un aizsargā savas teritorijas drošību, bet NATO nodarbojas ar vispasaules drošības uzraudzīšanu.
1957. gadā Kopienas dibināšanas līgums (Romas līgumi) koordinēta sadarbība ārpolitikā nebija paredzēta, un tas vēlāk, kopš 20. gadsimta septiņdesmitajiem gadiem, izrādījās trūkums. No vienas puses toreizējā Eiropas Kopiena pašreizējās Eiropas Savienības priekštece, kļuva par ietekmīgu aktieri uz starptautiskās skatuves, pateicoties kaut vai tikai savām ārējām attiecībām. No otras puses kļuva ar vien skaidrāks, cik lietderīga būtu saskaņota rietumeiropiešu pozīcija, ņemot vērā pieaugošo saistību starptautiskajā ekonomikā.
1986. gadā Vietotajā Eiropas aktā, kas bija pirmā fundamentālā Romas līguma reforma, pirmo reizi starptautiski tiesiski saistīti tika noteikta Eiropas Kopienas Eiropas politiskā sadarbība arī ārpolitikas jautājumos. Eiropas politiskā sadarbība katrā ziņā vēl nebija kopējā ārpolitika, bet gan veidoja drīzāk vaļīgu ietvaru dalībvalstu starptautiskajām konsultācijām.
Līgums par Eiropas Savienības dibināšanu Māstrihtas līgums, kas stājās spēkā 1003. gada – attīstīja tālāk Eiropas politisko sadarbību un izveidoja to par Eiropas Savienības „otro pīlāru” ar jaunu apzīmējumu Eiropas Kopējā ārējā un drošības politika. Mērķis bija piešķirt skaidrākas kontūras Kopienas identitātei starptautiskajā arēnā un dot impulsu tās tālākai attīstībai par politisku savienību. (Šreters, 2004:159)…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties