Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
  • Draudzīguma/naidīguma modeļi kā reģionālās drošības kompleksu pamats Tuvo Austrumu kontekstā

     

    Referāts8 Politika

2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:989074
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 25.02.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 4 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
1.  Reģionālās drošības kompleksi    4
1.1.  Reģionālās drošības kompleksu attīstība    4
1.2.  Reģionālās drošības kompleksu sadalījums    5
2.  Draudzīguma/naidīguma modeļi reģionālo drošības kompleksu ietvaros    6
3.  Draudzīguma/naidīguma attiecības Tuvajos Austrumos    8
4.  Draudzīguma/naidīguma attiecību iespējamā attīstība un izmaiņas Tuvajos Austrumos    10
  Nobeigums    11
  Literatūras un informācijas avotu saraksts    12
Darba fragmentsAizvērt

Ievads
Mūsdienu pasaulē drošība ir viens no būtiskākajiem jautājumiem, kas satrauc visu cilvēci un sabiedrību visos tās līmeņos un attiecībā uz visiem drošības līmeņiem. Visvairāk pētīta tiek nacionālā un starptautiskā līmeņa drošība, taču, tā kā valstis nekad nevar būt savstarpēji pilnībā nošķirtas un izolētas, ar nacionālo līmeni nepietiek, lai adekvāti izpētītu dažādas drošības attiecības un definētu draudus, kas tās apdraud. Tā kā pasaulē vēl nav pilnībā globālas sistēmas vai institūcijas, kas ietvertu visas pasaules drošības jautājumus, tad arī starptautiskais līmenis nav īsti atbilstošs. No šāda viedokļa raugoties, vispiemērotākais drošības pētījumiem starptautiskajās attiecībās ir reģionālais līmenis, kam par pamatu var izmantot B.Buzana Reģionālās drošības kompleksu teoriju. Turklāt, reģionālās pieejas aktualitāti drošības jautājumos visvairāk nosaka arī tas, ka īpaši pēc Aukstā kara beigām, drošību apdraudoši starpvalstu konflikti ir tieši reģionāla mēroga, kas pieprasa arī reģionālas nozīmes pieeju to analizēšanā un risināšanā.1
Visas pasaules valstis ir kādās noteiktās drošības attiecībās ar citām valstīm, it īpaši tām, kas atrodas to tiešā ģeogrāfiskā tuvumā, tāpēc tās ietilpst noteiktos drošības kompleksos un apakškompleksos. Šajos drošības kompleksos pastāvošās valstu savstarpējās attiecības tiek raksturotas ar draudzīguma/naidīguma modeļiem, kas nereti nosaka arī attiecības ārpus šiem modeļiem. Līdz ar to, svarīgi ir novērtēt šos modeļus drošības kompleksos, kā arī novērtēt to iespējamās izmaiņas, lai varētu paredzēt, piemēram, tādu konflikta zonu reģioni un drošības kompleksi kā Tuvie Austrumi, iespējamo attīstību un to, vai konflikti šajā reģionā atrisināsies, vai arī turpinās pastāvēt, jo savstarpējās draudzīguma/naidīguma attiecības nemainīsies.
Lai to varētu izdarīt, svarīgi ir novērtēt, kādas ir iespējamās draudzīguma/naidīguma formācijas, kādas tās ir konkrētajā reģionā, šajā gadījumā- Tuvajos Austrumos, kas tās veido un kā šīs attiecības ietekmē pastāvošo situāciju drošības kompleksos un apakškompleksos. Tikai pēc tam, kad ir novērtēta pastāvošā situācija un izprasti nozīmīgākie faktori, kas veido konkrētos draudzīguma/naidīguma modeļus, var izdarīt kādus secinājumus par to, kā šie modeļi varētu attīstīties tālāk nākotnē.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −5,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1132605
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties