Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:265658
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 03.10.2011.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 3 vienības
Atsauces: Ir
Laikposms: 2000. - 2010. g.
Darba fragmentsAizvērt

Mediju dienas kārtībā ekonomikas atveseļošanās tematam tika pievērsta liela uzmanība. Šis temats ir iekļauts arī publikas dienas kārtībā, par ko liecina ekonomiskās atveseļošanās tematikas identificēšana sabiedrībā, kas tika noskaidrots pēc aptaujas datiem. Atribūcija un ierāmēšana nosaka mediju ietekmi uz sabiedrības attieksmi, viedokli un uzmanību. Tas kā tika veidots mediju otrais dienas kārtības līmenis, ietekmējis arī publikas dienas kārtību. Neskatoties uz to, ka medijos paustā kopējā attieksme pret ekonomikas atveseļošanās procesu bija vairāk pozitīva, sabiedrība nebija tik pozitīvi noskaņota, kam par iemeslu bija veids kā ziņas tika rāmētas un atributētas, jo virsraksti bija vairāk ar negatīvu nozīmi, kā arī pārsvarā visās publikācijas, lai gan ekonomikas atveseļošanās process tika apstiprināts, to raksturoja kā lēnu, pakāpenisku, kā arī tika pieminētas 2011. gada budžeta sekas – nodokļu un PVN likmes paaugstināšana.

Secinājumi
Manuprāt, mediju dienas kārtība ir ietekmējusi publikas dienas kārtību, kas tika secināts pēc veiktajām kvantitatīvajām pētniecības metodēm un DnB Nord Latvijas barometra pētījuma datiem. Mediju dienas kārtībā ekonomikas atveseļošanās ir svarīgs temats un tas tika identificēts arī publikas dienas kārtībā. Mediju otrā dienas kārtības līmeņa atribūcija ir arī ietekmējusi publikas dienas kārtību jeb to kā sabiedrība uztver un skaidro ekonomikas atveseļošanos un ar to saistītos procesus. Piemēram, mediji apgalvo, ka, lai gan ekonomiskā atveseļošanās ir lēna, tā tomēr norit, taču jaunā budžeta iespaidā ir gaidāma inflācija, kas publikas dienas kārtībā atspoguļojas kā tikai neliels optimistu skaita pieaugums, jo, neskatoties uz ekonomikas atveseļošanos, gaidāmi nodokļu un PVN likmes pieaugums. Nelielais optimistu skaita pieaugums nozīmē, ka mediji, lai gan procentuāli nedaudz, tomēr ir spējuši mainīt daļas sabiedrības domāšanu attiecībā pret ekonomikas stāvokli Latvijā.
Ar dienas kārtības teorijas palīdzību, kas ietver praktisku komunikācijas procesa skaidrojumu, var izpētīt, kuri temati ir aktuāli un svarīgi, novērtējot šo tematu vietu mediju dienas kārtībā, kā arī to, kā tie tiek atspoguļoti un kuri temata aspekti ir izcelti. Teorija palīdz novērtēt, vai mediji ietekmē sabiedrisko viedokli un vai mediju rāmētie problēmjautājumi ir svarīgi arī sabiedrībai.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1245574
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties