Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:125265
 
Vērtējums:
Publicēts: 15.02.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 14 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    2
1.  Eiropas Kopienas sociālās politikas tiesiskā regulējuma veidošanās    3
2.  Eiropas Sociālās hartas loma starptautiskajās tiesībās    4
3.  Starptautiskās sociālās kontroles mehānismi    6
4.  Eiropas konvencijas sociālo tiesību aizsardzībai    7
5.  Sociālās politikas mērķi    7
6.  Sociālā programma    9
7.  Sociālās politikas instrumenti    12
  Secinājumi    15
  Izmantotā literatūra    16
Darba fragmentsAizvērt

Cilvēktiesību nozarē, kas pamatā ir attīstījusies liberālajās Rietumu demokrātijās un tirgus ekonomikas apstākļos, sociālās tiesības ir atstātas pabērna lomā, jo vēsturiski tās cilvēktiesību statusā nokļuvušas vēlāk (XX gs. vidū) nekā politiskās tiesības, arī to saturs (valsts garantētais nodrošinājuma apjoms) nav tik skaidrs kā politiskajām. Vājākas ir arī to aizsardzības iespējas starptautiskajā līmenī, un joprojām ir sastopami uzskati, ka sociālās tiesības nav tiesības to juridiskajā izpratnē, bet tikai valsts labprātīgi piešķirta palīdzība.
Eiropas Kopienas sociālajai politikai ir īpaša vieta citu Kopienas politiku vidū, jo EK līguma preambulā kā Kopienas veidošanas pamatmērķis tiek minēta dalībvalstu ekonomiskās un sociālās attīstības nodrošināšana un dalībvalstu tautu dzīves un darba apstākļu nemitīga uzlabošana.
Atšķirībā no politikām, kam bija saistība ar kopējā tirgus veidošanu, sociālā politika ilgstoši palika dalībvalstu kompetences jomā. Tomēr laika gaitā kļuva skaidrs, ka, veidojot vienotu darbaspēka tirgu, ir jāpievērš uzmanība vienotas sociālās politikas attīstīšanai. Pēc Vienotā Eiropas akta parakstīšanas 1986.gadā un pēc tā stāšanās spēkā EK līgumā tika ietverts pants, kas noteica kārtību, kādā Eiropas Kopienas institūcijas, pieņemot direktīvas ar kvalificēto balsu vairākumu, nosaka minimālās prasības darba vides jomā, kuras dalībvalstīm ir pakāpeniski jāievieš.
Bez tam EK līgumā tika ietverta jauna sadaļa ar nosaukumu ”Ekonomiskā un sociālā kohēzija”, kura par Kopienas mērķi izvirzīja būtisku attīstības atšķirību pārvarēšanu starp atsevišķiem reģioniem.
Satversmes tiesa ir secinājusi, ka sociālajām tiesībām Latvijā ir konstitucionāla vērtība: “Ja kādas sociālās tiesības ir iekļautas pamatlikumā, tad valsts no tām nevar atteikties. Šīm tiesībām vairs nav tikai deklaratīvs raksturs.”…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties