Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:267439
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 14.01.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 10 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
  Dzimums, dzimumu lomas, dzimumsocializācija    4
  Dzimumu stereotipi un aizspriedumi    5
  Dzimumu nevienlīdzības socioloģiskais skatījums    7
  Seksisms masu medijos    11
  Dzimumu nevienlīdzības teorijas    11
  Secinājumi    12
  Izmantotā literatūra    13
Darba fragmentsAizvērt

Pasaules un sabiedrības attīstības ceļš ir bijis garš un sarežģīts. Gan sabiedrība un visa pasaule kopumā vēl joprojām attīstās un aug. Tas ir process, kas nekad neapstājas un nestāv uz vietas. Un visā sabiedrības attīstības procesā ir izveidojusies dzimumu nevienlīdzība, kaut gan nav tā, ka viens vai otrs dzimums ir labāks. Ja arī ir cilvēki, kas domā, ka viens no dzimumiem ir noteicošais un galvenais sabiedrībā. Taču skaidrs ir viens, sieviešu dzimums bez vīriešu dzimuma nevar pastāvēt un otrādi. Jautājums ir tikai, kā sabiedrība un pretējais dzimums attiecas pret attiecīgo dzimumu.
Dzimumu nevienlīdzība jeb dzimumstratifikācija ir pastāvējusi jau ilgus gadu simtus. Un pat mūsdienās tā vēl nav īsti izskausta. Ja dzimumstratifikāciju aplūko kā terminu, tad tā ir “tāda sociālā hierarhija, kas nosaka dzimumu sociālo un ekonomisko nevienlīdzību. Parasti dzimumstratifikācija izpaužas kā vīriešu priekšrocības izmantot un kontrolēt vērtīgus sabiedrības resursus. Par stratifikāciju pēc dzimuma jāuzskata arī tas, ka darbaspēka tirgū sieviešu dzimuma personas tiek ierindotas un atalgotas zemāk par vīriešu dzimuma personām”.(5; 44.lpp.)
Šajā referātā tiks apskatīts, kā dzimumu nevienlīdzība izveidojusies un kādi tai bija iemesli, kā arī pie dzimumu nevienlīdzības var pieskaitīt arī dzimumu stereotipus, un dzimumu lomas, kas ir ļoti svarīgi faktori sociālajā dzīvē.
Nemaz tik ilgs laiks nemaz nav pagājis kopš tiem laikiem, kad sievietēm nebija nekādu balss tiesību sabiedriskajā, ekonomiskajā un politiskajā dzīvē. Dzimumu nevienlīdzība mūsdienās gandrīz vairs nepastāv.
Taču ir jomas, kurās vīrieši uzskata, ka viņi orientējas labāk. Vienkārši sievietēm netiek dota iespēja sevi pierādīt daudzās jomās. Iespējams, ka ir sfēras, kurās sievietes orientētos daudz labāk. Taču ir jau pieņemts, ka vīriešu dzimuma pārstāvji darbojas šajā jomā un ir vislielākie eksperti. Taču agrāk tā pastāvēja gandrīz ikvienā dzīves jomā. Sievietes uzdevums bija mājas uzturēšana kārtībā, bērnu audzināšana utt. …

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −5,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1201411
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties