Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:377809
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 31.01.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 4 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Edvards Kenedijs Ellingtons (1899 – 1974) ir dzimis Vašingtonā. Viņa tēvs bija „Baltā nama” sulaiņa, tas deva Ellingtonam iespēju izaugt labos apstākļos. Tēva pavadībā viņš mācās labas manieres, taču māte dēlā ieaudzina kristietiskas vērtības. Jau bērnībā Ellingtons bija pašpārliecināta, sabiedriska personība, kurai piemita kaut kas majestātisks, tāpēc draugi sāka viņu saukt par Djūku – hercogu.
Klavierspēli viņš sāka apgūt 7 gadu vecumā, bet 16 gadu vecumā sacer pirmās regtaima stilā ieturētās kompozīcijas. Paralēli mūzikai Ellingtonu interesē māksla, un viņš iegūst stipendiju studijām Pratas Mākslas institūtā Bruklinā, taču viņš no stipendijas atsakās, lai pievērstos džezam.
1922.gadā Ellingtons cenšas „ielauzties” Ņujorkas mūzikas sabiedrībā, izveidojot mazu džeza grupu ar bundzinieku Soniju Grīnu (Sonny Green) un saksofonistu Otto Hardviku (Otto Hardwick), taču idejas realizācijai pietrūkst naudas, tāpēc Djūks atgriežas Vašingtonā. 1923.gadā Ellingtons atgriežas Ņujorkā, un viņa grupai ir pievienojies trompetists Artūrs Vetsols (Arthur Whetsol) un ģitārists Elmers Snovdens (Elmer Snowden). Grupa tiek uzņemta ar ovācijām, un mūziķi pārceļas uz Ņujorku pavisam. Vēlāk grupai pievienojas trompetists Džeims Bubbers Mailijs (James Bubber Miley), kurš mūzikai pievieno klusinātu, guturālu „džungļu” skaņu.
1926.gadā Ellingtons pārdod savas kompozīcijas impresārijam Irvingam Maillsam (Irving Mills). Viņu attiecības kļūst arvien labākas, un Maills kļūst par Ellingtona menedžeri. Viņš izkārtoja koncertus tādās vietās, kur tas šķita neiespējami, Maillsa vadībā Ellingtons pirmo reizi ierakstīja savu mūziku. Maillsa vārds bija redzams uz Ellingtona notīm, lai gan patiesībā viņš savā mūžā ne reizi nebija neko sarakstījis. Maillsa un Ellingtona sadarbības mūžs bija 20 gadi, kuru laikā Maills saņēma 45% no visiem Ellingtona ieņēmumiem.
1927.gadā Ellingtona grupā sāk darboties „Kokvilnas klubā” (Cotton club), kurā tā, patiecoties regulārajām džeza koncerta pārraidēm, piedzīvo milzīgus panākumus. 1928.gadā populāras ir viņa dziesmas „Black and Tan Fantasy/ Creole love Call” un „Doin’ the New Low Down”, „Diga Diga Doo”.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties