Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:124915
 
Vērtējums:
Publicēts: 11.03.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Lai darbinieku mudinātu strādāt vēl labāk, vajadzīgs pamudinājums jeb motivācija. Motivācija ir savstarpēji saistīta ar atalgojumu, jo darbinieki apzinās, ka, labāk strādājot, viņi saņems lielāku atalgojumu. Atalgojums kalpo kā motivācija. Diemžēl ne visiem ir vienādas vajadzības un vēlmes, tātad ne visi atalgojumu veidi derēs katram darbiniekam. Lai arī pieņemts uzskatīit, ka nauda ir galvenais atalgojums, kas pamudina visus strādāt, pastāv arī citas, ne mazāk svarīgas vajadzības, kas darbojas kā motivācija.
Visizplatītākā ir Maslova vajadzību teorija, kas visas cilvēka vajadzības sadala piecos pamatlīmeņos. Šie līmeņi sakārtoti noteiktā secībā, un teorija apgalvo, ka darbinieks izjūt motivāciju tiekties un apmierināt nākamā līmeņa vajadzības tikai tad, kad viņš apmierinājis iepriekšējā līmeņa vajadzības. Šie līmeņi ir sekojoši:
1) fizioloģiskās vajadzības, kurās ietilpst pamatvajadzības jeb bioloģiskās vajadzības. Katram cilvēkam ir vajadzīgs siltums, gaisma, pārtika. Attiecinot šo vajadzību līmeni uz kompāniju, var teikt, ka pamatvajadzības ir alga, brīvdienas, pusdienas pārtraukumi un ērta darba vide;
2) Vajadzība pēc drošības rodas pēc tam, kad apmierinātas fizioloģiskās vajadzības. Tad cilvēks grib aizsargāties pret briesmām, draudiem, zaudējumiem. Darbavietās tas izpaužas kā vajadzība pēc darba drošības, apdrošināšanas, pensijas;
3) Nākamā pakāpe ir sociālās vajadzības- cilvēkam vajag partneri, mīlestību, piederības sajūtu kaut kam. Darba vietās to aizstāj neformālās grupas, mazie kolektīvi organizācijas iekšienē;
4) Kad apmierinātas zemākās vajadzības, cilvēki pievēršas savām vajadzībām tikt novērtētam, izvirzīties darbā, sasniegt mērķus. Organizācijā šīs vajadzības izpaužas kā personīgās reputācijas veidošana, centieni pēc atzinības, tituliem, statusa simboliem, paaugstinājuma karjerā;
5) Visbeidzot cilvēkiem ir vajadzība pēc sevis realizācijas, apzināties savas potenciālās iespējas, apgūt jaunas zināšanas un iemaņas, būt radošam vai vienkārši “būt labākajam”.
Saskaņā ar Maslova teoriju, līdz pakāpei, kad vajadzīga drošība, cilvēku lielākoties var motivēt ar apmaksu. Taču pārsniedzot šo līmeni, naudas loma mazinās, un lielāka nozīme tiek piešķirta vajadzībai sevi izteikt un rast novērtējumu.
Maslova teorija nedod skaidru risinājumu vadītājiem, kā labāk stimulēt savus darbiniekus un atalgot tos, kā noteikt, kurš darbinieks atbilst kuram vajadzību līmenim, taču tā dod ieskatu darbinieku motivācijā.
Herzberga divu faktoru teorija uzskata, ka darbiniekiem ir divu veidu vajadzības- higiēnas un motivējošās. …

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −2,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1113828
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties