Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:176851
 
Vērtējums:
Publicēts: 12.08.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 5 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

"Ētika" dod īpatnēju teorētiski izzinošu un ētisko ikdienas apziņas fenomenoloģiju. Ikdienas domāšana gnozeoloģiskā aspektā tiek raksturotā kā antropomorfa un teleoloģiska. Reliģija ir sava veida teleoloģiskās domāšanas fiksācija kultūras formās. Teleoloģijas un nosacītās izziņas pretstats, kas atrodas jau "Ētikas" pirmajā nodaļā tiek raksturots ar vēsturisko perspektīvu un iziet kā pāreja uz augstāko kultūras pakāpi.Dekarta doma, ka viss, kas loģiski skaidri pierādīts, pastāv, savdabīgi atklājas nīderlandiešu filozofa - lēcu slīpētāja B.Spinozas darbos - "Teoloģiski filozofiskajā traktātā" un "Ētikā", kur ar prātu tiek pārbaudīts viss, kas ticībā pieņemts par esošu, ieskaitot pašu Dievu. Pamatdarba nosaukums "Ētika" norāda uz izaicinošu mēģinājumu arī cilvēka un ideju pasauli pakļaut pierādījumam.B. Spinozas darbi vairākos aspektos bija sava laika teorētiskās domāšanas augstākās virsotnes. Tajā pašā laikā jāpatur vērā, ka viņa koncepcijas filozofijā varēja balstīties vienīgi uz sava laika dabaszinātņu sasniegumiem un tie laika gaitā tika pārspēti. B.Spinoza, paužot XVII gadsimta mehānistiskā materiālisma viedokli, uzskatīja, ka nejaušības atzīšana ir domāšanas nepilnība. Pēc viņa un viņa domubiedru pārliecības, gribas brīvības nav ne Dievam, ne cilvēkam un nekas nevar notikt kaut nedaudz citādi, nekā tas notiek.
Sava darba problēmu izkārtojuma pamatā viņš licis matemātiku, īpaši ģeometriju. Jau no hellēnisma laikiem ģeometrija bija sasniegusi augstu abstrakcijas un sistēmiskuma līmeni, arī B.Spinoza izmantoja stingru metodiku arī filozofijas jautājumu risināšanā. Darba virsraksts "Ētika" tikai daļēji atbilst tā saturam. Sacerējumā iztirzāto problēmu loks ir daudz plašāks, nekā norādīts virsrakstā.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1159735
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties