Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:531608
 
Vērtējums:
Publicēts: 04.12.2018.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 53 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
1.  Teorētiskā daļa    4
1.1.  Muguras sāpju raksturojums    4
1.1.1.  Sāpes un to darbības mehānisms    4
1.1.2.  Muguras sāpju iedalījums    5
1.1.3.  Muguras sāpju cēloņi    7
1.2.  Biroja darba raksturojums    10
1.2.1.  Biroja darba vietas tehniskās prasības    11
1.2.2.  Biroja darba kaitīgie faktori    13
  Izmantotā literatūra    16
Darba fragmentsAizvērt

Psiholoģiskais faktors. Biroja darbā biežāk stresori ir darba prasības. Tie var būt- darba pienākumu pārslodze, kad darbinieka spējas ir pārāk zemas, lai veiktu uzdoto uzdevumu, uzspiests darba ritms, kad darbinieks pats nespēj kontrolēt darba veicamo laiku, neskaidri darba uzdevumi, ierobežota darbinieku pašnoteikšanās vai lēmumu pieņemšana, izglītības līmenis, pārāk liela atbildība, pretrunīgas prasības vai uzdevumi, ko darbinieks nevēlas pildīt. Spriedzi darba var radīt arī virsstundu darbs, attiecības ar kolēģiem (mobings-kad pret kādu darbinieku ilgstoši tiek darīta ļaunprātīga rīcība, bossings- darba devēja izdarīts psiholoģisks terors pret padoto). [7.,55.] Tas, vai kāds no faktoriem radīs ilgstošu negatīvo stresu, ir atkarīgs no paša cilvēka individuālājām īpašībām.
Psiholoģisku spriedzi rada arī darba apstākļi, kādos jāstrādā, piemēram, nepiemērota gaisa temperatūra, sauss gaiss, ilgstošs redzes sasprindzinājums darbā ar datoru u.c. [7., 9.] Darbiniekam ilgstoši piedzīvojot negatīvo stresu kādā no šiem faktoriem rodas spriedze, kas var izpausties ar muskuļu sasprindzinājumu un muguras sāpēm. Arī nepiemērots mikroklimats var radīt muguras sāpes, piemēram, ilgstoši atrodoties caurvējā, var apsaldēt nervu. [7., 52.] Spriedzi izraisošs var arī būt troksnis, ar ko var saskarties darbavietā, it īpaši strādājot atvērta tipa birojos. Troksnis ir skaņa, kas cilvēkam ir nepatīkama un traucējoša. Patstāvīgs troksnis var radīt koncentrēšanās grūtības, nogurumu, nervozitāti u.c.[9., 54.] Kā pēdējais un ne tik bieži sastopams kaitīgais biroja darba vides faktors ir nelaimes gadījumi.
Nelaimes gadījumi. Nelaimes gadījumi nav ļoti izplatīti biroja darbā, bet tādi var būt. Biežākie nelaimes gadījumi, kas var izraisīt muguras sāpes, ir paklupšanas risks aiz nesakārtotiem vadiem vai kabeļiem, sliekšņiem vai kādiem citiem priekšmetiem. Ir arī paslīdēšanas risks uz izlietiem šķidrumiem. Tāpat ir iespējami kritieni no bojātiem vai nestabiliem krēsliem. [9.] Šajā gadījumā svarīgi ir iekārtotu ne tikai ērtu darba vidi, bet arī drošu.
Var secināt, ka muguras sāpes ir izplatīta problēma un lielā mērā tās mēs varam ietekmēt, mainot savu dzīvesveidu un uzlabojot darba vidi. Palielinot zināšanu līmeni, par biroja kaitīgajiem faktoriem un kā no tiem izvairīties, var mazināt muguras sāpju risku.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties