Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:405712
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 23.11.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 6 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
  Nozīmīgākie biogrāfiskie pētījumi, to analīze    4
  Publiski pieejamie dati par biogrāfiskajiem pētījumiem    15
  Secinājumi    18
  Izmantotā literatūra un avoti    19
Darba fragmentsAizvērt

Secinājumi
Izziņas paņēmienu, kurā izmantoti dzīves stāsti, mutvārdu vēstures un citi personālie dokumenti, sauc par biogrāfisko metodi. Tiek lietoti arī apzīmējumi „dzīves stāstu metode” un „mutvārdu vēstures metode”.
Arī Latvijā ir radītas atsevišķas dzīves stāstu kolekcijas, piemēram, LZA Etnisko autobiogrāfiju arhīvs un LKF Cilvēkarhīvs kļūst par dažādu nozaru speciālistu kopīgas izpētes objektu
Latvijā mērķtiecīga dzīvesstāstu vākšana sākās 80. gadu nogalē. Pašlaik izveidotas jau vairākas kolekcijas (arhīvi), trīs no tām iesaistītas zinātniskā izpētē LKF Cilvēkarhīvs uzsāka darbību 1988. gadā un šobrīd tā kolekcijā ir vairāki simti vienību: dzīves stāsti, dienasgrāmatas, ģimenes hronikas un ieskaņoti atmiņu stāstījumi. 1992. gadā LZA filozofijas un socioloģijas institūta pētnieku grupa sāka darbu pie nacionālās mutvārdu vēstures projekta. Trešā lielā kolekcija ir Filozofijas un socioloģijas institūtā apkopotais un pētītais Latvijas Etnisko autobiogrāfiju arhīvs.
Zinātniskā organizācija, kas pētī dzīvesstāstus ir:
Nacionālās mutvārdu vēstures projekts (NMV) Latvijas universitātes Filozofijas un socioloģijas institūtā (LU FSI)
NMV kolekcijā šobrīd atrodas tuvu pie 3000 dzīvesstāsta interviju, kā arī daži desmiti rakstītu autobiogrāfisku atmiņu stāstu. Apjomīgais dzīvesstāstu arhīvs veido plašu avotu bāzi, kas ir pieejama zinātniskiem pētījumiem visiem interesentiem, ievērojot tos pētnieka ētikas pamatprincipus un nosacījumus dzīvesstāsta izmantošanā, kādus noteicis stāsta autors
Šobrīd ir jau vairāk nekā 50 publikāciju dažādos rakstu krājumos un zinātniskos žurnālos gan Latvijā ( piemēram, LZA Vēstis, Letonica), gan ārpus Latvijas (piemēram, Pro Ethnologia, Elore, Suomen Anthropology, Acta Baltico-Slavico u.c.). Ir izdoti divi rakstu krājumi, kas pilnībā veltīti biogrāfiskajiem pētījumiem – „Spogulis: Latvijas mutvārdu vēsture” (2001) un „Spogulis II. Dzīvesstāsti: vēsture, kultūra, sabiedrība” (2007).
Mājas lapā: www.dzivesstasts.lv pieejamas Baibas Belas, Māras Zirnītes, Daces Bormanes, Augusta Milta , Dagmāras Beitneres , Ievas Gardas-Rozenbergas , Aigara Lielbārža , Marutas Prankas , Edmunda Šūpuļa , Maijas Hinkles , Artas Savdonas , Gintas Elksnes , publikācijas , kā arī, Sarunas par mutvārdu vēsturi.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −2,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1234470
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties