Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
5,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:828359
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 24.02.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 23 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
1.  Ievads    3
2.  Multikulturālisms    5
2.1.  Multikulturālisma teorija Latvijā    7
2.2.  Multikulturālisma prakse Latvijā    9
3.  Dzīvesstāsts kā izpētes metode socioloģijā    11
4.  Personu dzīvesstāstu analīze    17
4.1.  Jāzeps Eiduss    17
4.2.  Jānis Neilands    18
4.3.  Edvards Gadziļevskis    19
4.4.  Anna Rimša    20
4.5.  Gaston Michel Lacombe    20
4.6.  Kārlis Rudēvičs    22
5.  Statistiskie dati par Rīgas iedzīvotājiem    24
6.  Multikulturālisma attīstības iespējas Rīgā    27
7.  Galvenie secinājumi    32
8.  Nobeigums    33
9.  Kopsavilkums angļu valodā (Summary)    34
10.  Izmantotās literatūras saraksts    35
Darba fragmentsAizvērt

Multikulturālisms jeb “vairāku kultūru sadzīvošana vienā sabiedrībā” (Apine, Dribins, 1998) ir jautājums, kas kļuvis man aktuāls līdz ar maniem pirmajiem iespaidiem saskarsmē ar ārzemniekiem – krieviem, kanādiešiem, frančiem, amerikāņiem utt. Visi šie cilvēki reiz ir sastapti tepat Latvijā, vai vēl precīzāk Rīgā un šīs sastapšanās agri vai vēlu liek domāt par to, ko tad šie cilvēki šeit dara, kāpēc tie atbraukuši uz Rīgu un kāpēc daļa no šiem cilvēkiem šeit paliek uz dzīvi? Šis jautājums saistāms ne tikai ar cittautiešu – nelatviešu pieplūdumu Rīgā pēc Latvijas valstiskās neatkarības atjaunošanas. Dažādas tautas dzīvojušas te jau no seniem laikiem – vāci, krievi, poļi, ukraiņi, igauņi, lietuvieši u.c.
No otras puse ir politiski jautājumi par nacionālu Latvijas valsti, sabiedrības integrāciju utt., kas pēc savas būtības, lai arī nenoliedz multikulturālisma esamību Latvijā, tomēr to nedz uzsver, nedz arī rada labvēlīgu vidi tā attīstībai. Iespējams, ka problēma slēpjas tajā faktā, ka multikulturālisma jēdziens ir salīdzinoši jauns un attīstījies tādās valstīs kā Amerikas Savienotās Valstis un Lielbritānija, kur jau ilgu laiku vērojams pastāvīgs ārzemnieku pieplūdums dažādu iemeslu dēļ un paralēli viena otrai dzīvo vairākas lielas etniskas grupas, kas nevis iekļaujas pamatnācijā, bet cenšas saglabāt savu identitāti, kopj savu kultūru un sargā savas tautas tradīcijas. Paralēli vērojami procesi, kad etniskās minoritātes tomēr asimilējas. Visi šie dažādie fakti un norises man liek domāt par šiem jautājumiem, kas kļuva par iemeslu šī darba tapšanai.
Rīgu kā konkrētu izpētes objektu izvēlējos vairāku iemeslu dēļ: pirmkārt – Rīga ir ekonomiskās attīstības ziņā apsteigusi citas pilsētas; otrkārt – Rīga ir politiskais, ekonomiskais, sociālais un arī kulturālais Latvijas centrs; treškārt – Rīgā, salīdzinoši ar citiem novadiem, ir vislielākā etnisko un nacionālo grupu pārstāvju daudzveidība, kas šeit apmetušies uz patstāvīgu dzīvi.
Par galveno uzdevumu uzskatu pētīt nevis kvantitatīvos rādītājus par to, cik un kādu tautību cilvēki dzīvo Rīgā un viņu motivāciju to darīt, bet gan Rīgas vidi, uzdodot jautājumu – vai tā veicina multikulturālisma attīstību vai tieši otrādi, to bremzē. Un kā galveno metodi, lai to noskaidrotu izmantoju dzīvesstāstu analīzi, kā arī vēsturisko pieredzi dažādu kultūru sadzīvošanai vienā pilsētā. Šāds problēmas uzstādījums caur vēsturisko pieredzi ļauj izdarīt secinājumus par iespējamām nākotnes tendencēm, tas ir, par multikulturālisma attīstības iespējām.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −8,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1113444
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties