Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:279215
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 16.08.2004.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 5 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Cilvēku dzīve galvenokārt notiek uz zemes virsmas, kur organisms pakļauts noteiktam atmosfēras spiedienam. Jūras līmenī atmosfēras spiedienu pieņemts uzskatīt par normālo, un tas vienāds ar 9,80665 . 104 Pa (760 mm Hg. st., ≈ 1 atm vai ≈ 1 kg/cm2). Šis spiediens vienmērīgi sadalās uz organisma virsmas, bet no iekšpuses to kompensē gāzes, kuras satur asinis, audi vai organisma dobumi. Darba higiēnā spiediena raksturošanai bieži lieto šādus terminus: PATM (barometriskais atmosfēras spiediens); PATA (absolūtais spiediens) – spiediens, ko sastāda atmosfēras un pārspiediena (lokālā) spiedienu summa; PATP (pārspiediens) – papildu spiediens, kas ir virs normālā (šie spiedieni tāpat tiek izteikti Pa, atm vai kg/cm2).
Darba higiēnā par nelabvēlīgiem atmosfēras spiediena faktoriem jāuzskata: hipobāriskā (zema spiediena) bīstamība; hiperbāriskā (augsta spiediena) bīstamība; bīstamība, kas rodas straujas spiediena maiņas rezultātā.
Hipobāriskie apstākļi rada kaitīgumu (hipoksiju) skābekļa nepietiekamības dēļ. Šī ietekme sāk parādīties 2000 m augstumā virs jūras līmeņa, kad samazinās skābekļa saturs atmosfēras gaisā (parastos apstākļos skābekļa saturs gaisā ir 20,9%). Var rasties labdabīga akūta kalnu slimība vai arī tai radniecīga augstuma plaušu tūska. Līdzīga ietekme var būt arī jūras līmenī, ja cilvēks atrodas slēgtā telpā, kur ir nepietiekams skābekļa daudzums.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties