Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
  • Alternatīvā soda – piespiedu darba piemērošana Latvijā

     Novērtēts!

    Referāts24 Tiesības

4,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:899364
 
Vērtējums:
Publicēts: 02.06.2004.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 21 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Bargākais kriminālsods ir brīvības atņemšana, taču ne vienmēr nodarījums ir tiks smags vai sabiedriski bīstams, ka cilvēks tūlīt jāliek aiz restēm. Sabiedrībā pastāv noteiktas morāles un tiesību normas, no kurām izriet attiecīgie cilvēku uzvedības noteikumi – aizliegumi un prasības. Aizliegumi veido cilvēka pienākumu atturēties no sabiedrībai kaitīgām darbībām, bet prasības – pienākumu veikt sabiedrībai derīgu vai nepieciešamu darbību. Cilvēks nes attbildību visas sabiedrības priekšā aizliegumu un prasību neievērošanas gadījumā. Tā ir viena no pazīmēm, kas raksturo sabiedrību un tās iekārtu. Persona, kas pārkāpj sabiedrībā pastāvošos, kā arī likumos aun dažādos normatīvajos aktos reglamentētos uzvedības noteikumus, izjūt savas rīcības negatīvās sekas, kas atkarībā no uzvedības noteikumu pārkāpšanas smaguma izpaužas šīs personas nosodīšanā, tās tiesību ierobežošanā, brīvības atņemšanā, vai citādā piespiedu līdzekļu piemērošanā. Analizējot valsts realizētās represijas, kuras tiek vērstas pret personu, kas pārkāpusi likumu, mēs nonākam pie tāda jēdziena, kā - soda institūts.
1998.gada 17.jūnijā Saeima pieņēma jauno Krimināllikumu 1, kurš spēkā stājās 1999.gada 1.aprīlī, pamatojoties uz Latvijas Republikas likumu “Par Krimināllikuma spēkā stāšanās laiku un kārtību”2.
Krimināllikuma 35.pantā kā soda mērķis minēta vainīgās personas sodīšana par izdarīto noziedzīgo nodarījumu un mērķis panākt, lai notiesātais un citas personas pildītu likumus un atturētos no noziedzīgo nodarījumu izdarīšanas.
Lai retāk tiktu piespriesta brīvības atņemšana, Krimināllikumā paredzēts jauns pamatsoda veids – piespiedu darbs. Tā būtība ir viena – soda pamatā ir uzskats, ka brīvības bargs sods, tādēļ piemērojams tikai ārkārtas gadījumos, kad cita soda piemērošana nav iespējama.
Satversmes 106.pantā teikts, ka: “Piespiedu darbs ir aizliegts. Par piespiedu darbu netiek uzskatīta nodarbināšana saskaņā ar tiesas nolēmumu.1”
Piespiedu darbs vainīgajām personām, manuprāt, ir mērķtiecīgs sods. Taču, kā jau katra novitāte, arī piespiedu darba institūta ieviešana dzīvē rada sarežģījumus. …

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −7,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1125496
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties