Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:604950
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 19.04.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 3 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
1.  Ievads    3
2.  18. gs. raksturojums    4
3.  18. gs. Apgaismības filozofija    5-7
4.  Fransuā Marija Aruē    8-10
5.  Nobeigums/secinājumi    11
6.  Izmantotās literatūras saraksts    12
7.  Pielikums    13
Darba fragmentsAizvērt

Daudzi savos darbos izvēlas aprakstīt plašāk pazīstamās 18.gs. personības, kuras jau mūsdienās zina pat mazi bērni, kuri pat vēl nemācas skolā, piemēram, Mocartu, kurš būtu visspilgtākais piemērs. Šo darbu es izvēlējos rakstīt par mazāk diskutētu tēmu – filozofiju, tātad arī mazāk diskutētām personībām, respektīvi, tā laika, kuru mūsdienās dēvē par Apgaismības laika filozofiem.
Vārds „apgaismība” mums asociējas ar zināšanām, ticības brīvību, patiesības nākšanu gaismā, intelektuālo un humāno uzplaukumu, kas arī būtībā ir visas šīs īpašības, ko sevī ietver Apgaismība1. Tā kā šis referāts koncentrēsies tieši iz filozofiju, es par nepieciešamību uzskatu filozofijas nelielu definēšanu un izskaidrošanu, lai lasot tālāk šo darbu, būtu vismaz neliels priekšstats no kā, ko īsti nozīmē filozofija un kāpēc tai ir tik liela nozīme kultūrā un sabiedrībā.
Vārds „filozofija” ir sengrieķu izcelsmes un tulkojumā nozīmē gudrības mīlestība. Filozofija veidojas kā ceļš uz gudrību. Vienu no tās pamatprincipiem izteicis Sokrāts: „Es zinu, ka neko nezinu.2” Tas ir pamats, lai domāšanā virzītos uz priekšu un nepaliktu apšaubāmu atziņu gūstā. Lai cilvēks paplašinātu savu domāšanu un redzesloku, lai apjēgtu, cik patiesībā maz viņš zina un mēģinātu sevi pilnveidot un nemitīgi attīstīt. Šeit vietā būtu teiciens „mūžu dzīvo, mūžu mācies.3” Katrā laikā, arī 18. gs., atsevišķi sabiedrības indivīdi(filozofi) ar saviem uzskatiem un paustajiem viedokļiem ir centušies mainīt sabiedrības locekļu nostāju vai attieksmi pret atšķirīgiem elementiem, piemēram , reliģiju, nabadzību, valdību u.t.t. Savus paustos uzskatus tie ir ļoti sekmīgi aizstāvējuši ar vārda spēku, ar spēku ko sevī ietver filozofija. Filozofija sākas ar jautājumiem, nevis ar atbildēm uz tiem. Ar to vajadzētu sākt. Filozofijas apguve prasa dziļi personisku skatījumu. Filozofija pastāv kā dialogs: pagātnes klasiķu teksti ir jāapgūst, par tiem domājot – piekrītot vai nepiekrītot, savu atbildi pamatojiet ne tikai ar faktiem, bet ar savu personīgo viedokli un nostāju. …

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1133130
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties