Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:567428
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 05.11.2003.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Par absolūtisma laiku pieņemts dēvēt periodu, kurš aizsākās ar patvaldnieciskā Francijas Luija XIV nākšanu pie varas un noslēdzās ar Franču revolūciju.
Absolūtisms- apzināta valsts augstākās likumdošanas un administratīvās varas spiediena palielināšanu uz pilsoņoem un uz to sociālekonomisko slāņu interesēm, kuros iedzīvotāji izkārtojušies.
Minētajā laikaposmā Anglijā gan Eiropā XVI gadsimtā aizsākās vispārēja tendence virzienā uz valsts varas saliedēšanu un vairošanu. 16.gadsimta karaļiem protestantisms bija lieliska izdevība apliecināt to, ka viņi spēj gūt virsroku pār pāvestu un aristokrātiju. Ja par jauno laiku Eiropas valdnieku prototipiem izraugās Francijas monarhus, tad riskē ar to nepelnīti aizmirsti tiks citi centralizētās varas modeļi, ko izveidoja un izmantoja Prūsijas, Krievijas un Austrijas valdnieki. Ja runā par tādu absolūtismu, kādu piekopa 18.gadsimta Rietumeiropas valdnieki, tad par despotiem viņus saukt nebūtu pareizi. Viņi nebūt nedomāja, ka drīkst visu, kas ienāk prātā, kā to mēdza praktizēt varasvīri Orienta valstīs. Eiropas monarhi gan visiem spēkiem lūkoja savu varu saliedēt, tomēr dot bezatbildīgu piekāpšanos no padoto puses panākt nespēja. Aristokrātu, garīdznieku, tirgotāju un uzņēmēju kārtas saglabāja vērā ņemamu spēku un ietekmi, un monarhiem nācās domāt par to, kā konkrētu lēmumu un rīcību pamatot. Turklāt valdnieki bija spiesti respektēt ne tikai savus politiskos sāncenšus, bet arī valsts likumus- atklātā konfrontācija ar iedibinātām tradīcijām viņi ielaidās tikai izņēmumu kārtā. Un tāpat, lai vai cik ‘’absolūts’’ monarhs vēlējās būt, viņa varu pār padotajiem lielā mērā ierobežoja arī mazattīstītais transportceļu un sakaru tīkls, kamdēļ pavalstnieku personiskā dzīve un ikdienas nodarbes lielākoties palika ārpus valdnieka ietekmes sfēras.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1203929
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties