Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:394084
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 26.04.2004.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 3 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
1.  Ievads   
2.  Absolūtās monarhijas izveidošanās   
3.  Absolūtisms Francijā   
4.  Nobeigums   
Darba fragmentsAizvērt

Par absolūtisma laiku pieņemts dēvēt periodu , kurš aizsākās ar patvaldnieciskā Francijas Luija XIV nākšanu pie varas un noslēdzās ar Franču revolūciju. Ar absolūtismu saprotam apzinātu valsts augstākās likumdošanas un administratīvās varas spiediena palielināšanu uz pilsoņiem un uz to sociālekonomisko slāņu interesēm, kuros iedzīvotāji izkārtojušies. Minētajā laika posmā Francijas monarhu aktivitātēm patiesi piemita absolūtisma gars. Gan Anglijā , gan kontinentālajā Eiropā vēl 16.gs. aizsākās vispāreja tendence virzienā uz valsts varas saliedēšanu un vairošanu. 16.gs.karaļiem protestantisms bija lieliska iespēja apliecināt to, ka viņi spēj gūt virsroku pār pāvestu un aristokrātiju. Ja par jauno laiku Eiropas valdnieku prototipiem izraugāmies Francijas monarhus, tad riskējam ar to, ka nepelnīti aizmirsti tiks citi centralizētas varas modeļi, ko izveidoja un izmantoja Prūsijas, Krievijas un Austrijas valdnieki. Tādā gadījumā novārtā būsim atstājuši arī ārkārtīgi nozīmīgo un savdabīgo Anglijas pieredzi, jo tur pēc 1688.gada absolūtisma tendences nomainīja oligarhija un politiskās varas pīrāgu monarhi bija spiesti dalīt ar aristokrātiem un plutokrātiem.
Absolūtisms eiropiešiem likās pievilcīgs to pašu iemeslu dēļ, kālab simpātisks viņiem šķita merkantīlisms. Kā teorijā, tā arī praksē tas pauda kaismīgu vēlmi darīt galu Eiropas ’’dzelzs laikmeta’’ nebeidzamajiem nemieriem un haosam. Absolūtisma piekritēji sludināja , ka kārtību mājās ieviesīs tikai spēcīga, centralizēta valsts vara. Ja merkantilisti uzskatīja , ka ekonomikas stabilitāte ir panākama caur stingru reglamentāciju, tad absolūtisti mācīja, ka miers un kārtība sabiedrībā un politikā iestāsies tad, kad visi pilsoņi bez ierunām pakļausies savam Dieva ieceltajam valdniekam.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties