Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka

Izdevīgi: šodien akcijas cena!

Parastā cena:
3,99
Ietaupījums:
0,60 (15%)
Cena ar atlaidi*:
3,39
Pirkt
Identifikators:339025
Vērtējums:
Publicēts: 15.11.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Kas ir olbaltumvielas?
Olbaltumvielas ir polimēri, kas veidoti no aminoskābēm, kuras kopā satur peptīdsaites. Tās sastopamas pilnīgi visos organismos.
Olbaltumvielas veidojas, savienojoties aminoskābēm. Uzbūves olbaltumvielas ir, piemēram, matus un nagus veidojošais keratīns un kolagēns, kas ir daudzu orgānu balsts. Muskuļus galvenokārt veido kustību olbaltumvielas – miozīns un aktīns, kas nodrošina to saraušanos.
Kā rodas olbaltumvielas?
Ribosomas sintezē aminoskābes un rada no tām olbaltumvielas.
Olbaltumvielām var būt 2×1023 variācijas. Viena olbaltumviela vidēji sastāv no vairāk kā 100 aminoskābēm.
Aminoskābes savā starpā saistītas ar peptīdsaitēm.
Organismā ir vairāk nekā 200 000 olbaltumvielu.
Šūnā sastopamas 20 dažādu veidu aminoskābes.
Olbaltumvielu molekulu forma ir atkarīga no aminoskābju secības, kas ietekmē to bioloģisko aktivitāti.
Kas ir denaturācija?
Denaturācija – olbaltumvielas molekulas struktūras maiņa, kā rezultātā tā zaudē aktivitāti.
Denaturācijas procesā:
Noārdās ūdeņraža saites
Noārdās papildsaites
Polipeptīdvirkne veido haotisku struktūru
Denaturācijas faktoru iedarbības rezultātā samazinās olbaltumvielu šķīdība
palielinās viskozitāte
zūd bioloģiskā aktivitāte
Dažas olbaltumvielas denaturētā stāvoklī vieglāk hidrolizējas ar fermentiem nekā nedenaturētas.
Denaturācija ir proteīnu bioloģisko īpašību zudums
sakarā ar augstāko struktūru sagrāvi. Peptīdu saites
netiek šķeltas.

Denaturācijas veidi: atgriezeniska
neatgriezeniska

Denaturējošie aģenti: fizikālie
ķīmiskie

Denaturēta proteīna pazīmes:
pieaug viskozitāte
samazinās šķīdība
zūd bioloģiskās īpašības
reaģētspejīgāki radikāli

Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1121989
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Nosūtīt darbu e-pastā

Tavs vārds:

E-pasta adrese, uz kuru nosūtīt darba saiti:

Sveiks!
{Tavs vārds} iesaka Tev apskatīties interneta bibliotēkas Atlants.lv darbu par tēmu „Olbaltumvielu denaturācija”.

Saite uz darbu:
https://www.atlants.lv/w/339025

Sūtīt

E-pasts ir nosūtīts.

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook
Twitter

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties