Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka

Izdevīgi: šodien akcijas cena!

Parastā cena:
3,49
Ietaupījums:
0,45 (13%)
Cena ar atlaidi*:
3,04
Pirkt
Identifikators:434161
Vērtējums:
Publicēts: 05.04.2016.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 4 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Olbaltumvielas proteīni   
  Aminoskābes   
  Struktūras   
  Fizikālās īpašības   
  Ķīmiskās īpašības   
  Izmantošana   
  Funkcijas   
Darba fragmentsAizvērt

Izmantošana
Vissvarīgākā uzturviela dzīvības procesu norisei.
Organisms uzņem olbaltumvielas un gremošanas traktā ar gremošanas enzīmiem (arī obaltumvielām) tās tiek sašķeltas līdz aminoskābēm un uzsūktas organismā.
Ribosomās,veido olbaltumvielas, induviduāli katram organismam.

Funkcijas
Uzbūves vienība - olbaltumvielas ietilpst visās šūnu sastāvdaļās.
Enzīmi- biokatalizātori.

Aizsargfunkcija- imunoglobulīns, kas iznīcna organismam svešās olbaltumvielas. Arī fibrinogēns.
Transports- asins plazmas albumīns piesaista brīvās tauksābes. Hemoglobīns pārnes gāzes O2 un CO2
Rezerves barības vielas- sēklās,saknēs, pienā, olās, ikros u. c.
Gaismas uztvērēji- uz acs tīlklenes nūjiņām un vālītēm ir olbaltumviela rodopsīns, kas gaismas ietekmē ierosina nervu impulsa veidošanos.
Enrģijas ražotāji- ja organismam trūkst ogļhidrātu vai tauku. (1 g obv = 4,1 kcal

Kustības-muskuļu šūnu aktīns un miozīns- obv, kas izraisa muskuļu kontrakcijas.

Tekstilrūpniecībā - zīdu un vilnu.
Ādu rūpniecība.
Želatīnu lieto gaismas jūtīgo materiālu - fotopapīru, kinolentu u. c. - ražošanai.
Piena olbaltumvielu kazeīnu - līmes un plastmasas ražošanai.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −4,16 €
Materiālu komplekts Nr. 1353344
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Nosūtīt darbu e-pastā

Tavs vārds:

E-pasta adrese, uz kuru nosūtīt darba saiti:

Sveiks!
{Tavs vārds} iesaka Tev apskatīties interneta bibliotēkas Atlants.lv darbu par tēmu „Olbaltumvielas”.

Saite uz darbu:
https://www.atlants.lv/w/434161

Sūtīt

E-pasts ir nosūtīts.

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook
Twitter

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties