Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka

Izdevīgi: šodien akcijas cena!

Parastā cena:
4,99
Ietaupījums:
0,70 (14%)
Cena ar atlaidi*:
4,29
Pirkt
Identifikators:403456
Vērtējums:
Publicēts: 19.10.2012.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Gremošanas process
Uzturvielas tādā veidā kādas viņas ir produktos jeb ēdienā no gremošanas trakta nevar uzsūkties un organisms nevar tās izmantot. Tikai ūdens, minerālvielas un monosaharīdi uzsūcas nemainīgā veidā. Taču olbaltumvielas, taukvielas un ogļhidrāti sistēmā ir jāpāršķeļ, lai tie spētu uzsūkties, tādēļ gremošanas sistēmā uzturs tiek mehāniski sasmalcināts un sajaukts ar gremošanas sulām un fermentiem, kuru ietekmē tie sašķeļas un var uzsūkties asinīs/ asinsritē.
Viss sākas mutes dobumā, cilvēkam ir 32 zobi un ļoti spēcīgi košanas muskuļi, kas paredzēti ēdiena sasmalcināšanai. Ilgstoši košļājot ēdienu pastiprināti izdalās siekalas. Siekalas ir gļotaina viela – mucīns, kas ēdiena kumosus padara slidenus un viegli norijamus. Siekalas arī satur gremošanas fermentu – amilāze, kas šķeļ saliktus ogļhidrātus. Kad kumosu norij, tas pa barības vadu nonāk kuņģī, kas ir plašākā gremošanas trakta daļa. Šeit uzturs atkarībā no sastāva, gatavošanas paņēmiena un apēstā daudzuma atrodas 4 – 6h. Kuņģa sienu muskulatūras un kuņģa sulas ietekmē barības masa pārvēršas homogēnā putriņā. Kas nelielās proporcijās pāriet zarnās! Kuņģī atrodas arī HCl, kas nonāvē apēstos mikroorganismus, kuņģa sulā ir ferments – pepsīns, kas šķeļ olbaltumvielas un ferments – libāze, kas šķeļ taukvielas. 12 pirkstu zarnā uztura putriņa tiek gremota tālāk šeit darbojas aizkuņģa dziedzera sula žults un zarnu sula. Tiek šķelti olbaltumvielas, taukvielas un ogļhidrāti. Tievajā zarnā tiek pabeigta uzturvielu pārstrādāšana, tievajās zarnās ir vārpstiņas- mikroskopiski gļotādas veidojumi, kas palielina tievās zarnas virsmas laukumu, lai sašķeltās barības vielas varētu vieglāk uzsūkties. Resnajā zarnā notiek ūdens un minerālvielu uzsūkšanās, šeit atrodas baktērijas kas sašķeļ tievajā zarnā neuzsūktās barības vielas. Ja barības vadā nonāk neuzsūktās olbaltumvielas , tad sākās pūšanas process un rodas smirdīgas un pat indīgas vielas (sērūdensradis,fenels, indols), šīs vielas daļēji uzsūcas asinīs nonāk aknās un tiek pārstrādātas. Ja resnajā zarna nonāk daudz nesagremotu sākas rūgšanas process, kurā rodas pienskābe, ogļskābā gāze un metāns.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Nosūtīt darbu e-pastā

Tavs vārds:

E-pasta adrese, uz kuru nosūtīt darba saiti:

Sveiks!
{Tavs vārds} iesaka Tev apskatīties interneta bibliotēkas Atlants.lv darbu par tēmu „Uztura fizoloģija, sanitārija un higiēna”.

Saite uz darbu:
https://www.atlants.lv/w/403456

Sūtīt

E-pasts ir nosūtīts.

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook
Twitter

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties