Konspekts
Eksaktās un dabaszinātnes
Anatomija, veselība, medicīna, higiēna
Transtaukskābes Latvijā pieejamos pārtikas produktos-
Transtaukskābes Latvijā pieejamos pārtikas produktos
Konspekts18 Anatomija, veselība, medicīna, higiēna, Ķīmija, Pārtikas tehnoloģija, kulinārija
Nr. | Sadaļas nosaukums | Lpp. |
Anotācija | 3 | |
Anotation | 4 | |
Ievads | 5 | |
1. | Literatūras apskats | 6 |
1.1. | Tauki | 6 |
1.2. | Tauku bojāšanās | 7 |
1.2.1. | Autooksidācija | 7 |
1.2.2. | Esteru saišu hidrolītiska šķelšana | 8 |
1.2.3. | Tauku oligomerizācija | 8 |
1.3. | Pārtikas tauki | 9 |
1.3.1. | Augu tauku iegūšana | 9 |
1.4. | Trans-taukskābes | 10 |
1.4.1. | Trans-taukskābju kaitīgā iedarbība | 10 |
2. | Eksperimentālā daļa | 11 |
2.1. | Tiešā ekstrakcija ar Soksleta aparātu | 11 |
2.2. | Tauku ekstrakcija izmantojot magnētisko maisītāju | 12 |
2.3. | Tauku atdalīšana no šķīdinātāja ar rotācijas ietvaicētāju | 13 |
2.4. | Peroksīdskaitļa noteikšana ar Vīlera metodi | 14 |
2.5. | Trans-taukskābju daudzuma noteikšana ekstrahētos taukos | 15 |
2.6. | Datu apstrāde | 16 |
2.7. | Rezultātu analīze | 18 |
Secinājumi | 19 | |
Izmantotā literatūra un avoti | 20 | |
Pielikums | 21 |
Secinājumi
1. Veicot pētniecisko daļu tika konstatēti šādi fakti:
1) produktiem, kuri apstrādes procesā tika karsēti taukos, atklājās augstāks peroksīdskaitlis nekā produktiem, kuru pagatavošanā karsēšana taukos netika izmantota;
2) produktos, kuros teorētiski jābūt visvairāk trans-taukskābēm (tajos uzrādījās lielākais peroksīdskaitlis), to ir maz;
3) ja taukus no pārtikas produktiem ekstrahē, izmantojot magnētisko maisītāju, tad ir iespējams iegūt precīzākus trans-taukskābju analīzes rezultātus, jo, ekstrahējot ar Soksleta aparātu, trans-taukskābju procentuālais daudzums var paaugstināties.
2. Hipotēze - ja tiks analizēti pārtikas produkti, kuru sastāvā ir tauki vai margarīni, un, ja produkts iegūts augstās temperatūrās, tad to sastāvā ir trans-taukskābes, jo no šķidriem taukiem iegūstot cietus taukus, kā arī taukus termiski apstrādājot, notiek taukskābju struktūras izmaiņas – apstiprinājās.
3. Visos izvēlētajos pārtikas produktos trans-taukskābju procentuālais daudzums nepārsniedz Eiropas Savienības valstīs rekomendētos daudzumus. Tas nozīmē, ka izvēlētos pārtikas produktus var droši lietot ikdienas uzturā.
…
Zinātniski pētnieciskajā darbā „Trans-taukskābes Latvijā pieejamos pārtikas produktos” autors apraksta taukus, to ķīmiskās un struktūras pārvērtības, trans-taukskābes un to iedarbību uz cilvēka veselību. Darba hipotēze: Ja tiks analizēti pārtikas produkti, kuru sastāvā ir tauki vai margarīni, un, ja produkts iegūts augstās temperatūrās, tad to sastāvā ir trans-taukskābes, jo no šķidriem taukiem iegūstot cietus taukus, kā arī taukus termiski apstrādājot, notiek taukskābju struktūras izmaiņas.
- Infekciju slimības
-
Pārtikas ražošanas tehnoloģiju pamati
Konspekts20 Uzņēmējdarbība, Pārtikas tehnoloģija, kulinārija, Ekonomika
-
Transtaukskābes Latvijā pieejamos pārtikas produktos
Konspekts18 Anatomija, veselība, medicīna, higiēna, Ķīmija, Pārtikas tehnoloģija, kulinārija
-
Tu vari jebkuru darbu ātri pievienot savu vēlmju sarakstam. Forši!Pārtikas ražošanas tehnoloģiju pamati
Konspekts augstskolai20
-
Pastāvīgais darbs par alus tirgu Latvijā
Konspekts augstskolai4
-
Alus tirgus Latvijā izpēte
Konspekts augstskolai4
-
Aktuālie notikumi māsu un vecmāšu praksē Latvijā laika periodā no 1989. līdz 2005.gadam
Konspekts augstskolai18
-
Pārtikas piedevas
Konspekts augstskolai19