Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:496172
 
Vērtējums:
Publicēts: 05.11.2008.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Tautvaldības pirmsākumi meklējama tālā pagātnē. Arī Aristotelis vienā no saviem darbiem ir centies pamatot tās nepieciešamību, kurā min, ka taisnīgums prasa, lai vienlīdzīgie valdītu tādā pašā mērā, kādā viņi pakļaujas, un, lai katrs pēc kārtas pavēlētu, te paklausītu. Šeit tiek runāts par likumu, jo arī kartība tiek definēta kā elements, kas vienlīdzīgs likumam. Tāpēc ir labāk, ja valda likums, nevis kāds no pilsoņu vidus. Pat ja tiks uzskatīts par labāku, ka varai jāatrodas vairāku cilvēku rokās, būs pareizi tos iecelt par likuma sargiem un kalpiem.
Pa galveno politiju (valsts iekārtas, kuras novirzās uz demokrātijas pusi) un aristokrātiju sabrukuma cēloni, Aristotelis min valsts iekārtā sastopamās novirzes no taisnīguma.
Padomju laika preses izdevumos par tautvaldību lasāms, ka tās izveidošanās pamatā jābūt tiem vēlētājiem, kuri pārstāv savu republiku, cīnās par tās attīstību visās jomās, ievēlē attiecīgajās padomēs tos cilvēkus, kuriem ir republikas pilsonība, kuri pārzina un realizē republikas vēstures un kultūras tradīcijas un visnotaļ vairo tās.
Savukārt, Saeimas deputāte Sandra Kalniete izsakās, ka tikai „tā ir patiesa tautvaldība, kas neļauj kādai nelielai grupai vai vienam cilvēkam piesavināties varu”. Tomēr jāmin, ka nereti tautas suverenitātes princips tiek jaukts ar tautvaldības jēdzienu. Tautas suverenitātes princips ir nemainīgs kā ideālā kategorija, kas ir jāsasniedz, bet tas var pastāvēt arī valstīs, kurās nepastāv demokrātisks politiskais režīms. Tautvaldība, pretēji tautas suverenitātes principam, ir mainīgs lielums, jo katrā valstī tiek meklēts atbilstošs ietvars, kādā īstenot tautas suverenitātes principu.

Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −1,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1126800
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties