Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
6,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:294098
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 25.12.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Visā cilvēces vēsturiskās attīstības gaitā valsts un sabiedrības nepieciešamo vajadzību apmierināšanai ir pastāvējuši nodokļi un nodevas kā sabiedrības kopprodukta pārdales instruments. Nodokļu maksāšana ir valsts varas administratīva jeb spaidu funkcija attiecībās ar sabiedrību, tāpēc nodokļu maksāšana antīkajā laikmetā brīvam cilvēkam tika uzzkatīta par kauna lietu. Šis princips, ka sabiedrības dižciltīgās kārtas bija brīvas no nodokļu maksāšanas uz pārējās sabiedrības rēķina, tika saglabāts un ievērots arī viduslaikos un jaunajos laikos.
Senākās liecības par muitošanu Latvijas teritorijā ir fiksētas 12.-13.gadsimtā. Tajā laikā kā nozīmīgākās tirzniecības artērijas kalpoja visas Latvijas lielākās upes - Daugava, Gauja, Lielupe un Venta. Lielākā no tām Daugava bija tranzīta ceļš no Skandināvijas uz Krievzemi un otrādi. Gar Daugavas krastiem veda arī vairāki sauszemes ceļi no Lietuvas, kas, šķērsojot upi, stiepās līdz Pleskavai un Novgorodai. Nodevas netika iekasētas par tranzīta precēm vien, tās iekasēja arī par vietējos tirgos piegādātajām precēm. Vietējo kungu rīcībā bija noteiktas administratīvas sviras, lai to realizētu. Piemēram, Jersikas Visvaldim, pēc Livonijas Indriķa hronikās teiktā, piederēja pilis abos Daugavas krastos iepretim viena otrai (Jersika un Dignāja), un var pieņemt, ka neviens preču transports nav ticis garām šai "muitnīcai" bez maksājumiem. Līdzīgā veidā Daugavas ūdensceļš ticis kontrolēts un pārraudzīts arī Lībiešu novados. …

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −5,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1147255
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties