Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:967040
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 13.04.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 2 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Jau 5000 gadu tālā senatnē austrumu zemēs dzimumattiecības tiek vērtētas kā patiesi reliģiska pieredze un mīlēšanās māka – kā visaugstākā no mākslām. Skolas, kas seksu atzīst par vienu no metodēm, kā sasniegt apskaidrību jeb, citiem vārdiem, svētlaimes stāvokli, ir seksuālās Tantras joga, kas ir aizsākusies Ēģiptē, Kamasūtra, kas nākusi no Indijas, un ķīniešu Dao joga. Tās ir analogas metodoloģijas, kas attīstījušās dažādos pasaules reģionos.
Senās mācības uzsver trīs būtiskākos aspektus, ko cilvēkam var dot sekss:
1. Sekss — tā ir iespēja savienoties ar Pirmsākumu, apskaidroties;
2. Ar seksu var ārstēt visu. Tas aizkavē novecošanos, stimulē intelektuālo jeb odžas enerģiju.
3. Un, protams, bauda…
Kā jebkura reliģioza sistēma, hinduistu tantra sevī ietver sarežģītus reliģiozi - filozofiskus uzskatus par pasauli un cilvēku, kā arī dažādu reliģiozu rituālu kompleksu. Tomēr liela daļa metožu iziet tālu ārpus priekšstatiem par reliģiozām ceremonijām. Tantras teksti tiek dēvēti par "sadhana šastra", t.i. svētie teksti, kas orientēti uz praksi. Daudzas tantras prakses ir sarežģīti vingrinājumi, kas vērsti uz cilvēka pilnīgu pārveidošanu, ieskaitot ķermeni, enerģiju un apziņu.
Sanskrita vārds „tantra” cēlies no diviem vārdiem: „tanoti” un „traijati”. „Tanoti” nozīmē "paplašināt", bet „traijati” - "atbrīvot". Tādējādi, vārds tantra nozīmē "atbrīvošana caur paplašināšanu" (vēl precīzāk - apziņas atbrīvošana caur tās paplašināšanu). Tantra nozīmē arī "aktivitāte" vai "darbība", ar to domājot aktivitāti vai apziņas darbību. Sanskritā tantra nozīmē rakstisks teksts: šī teksta pavedieni saistīti ar cilvēces seksuālām, reliģiskām, izglītības tradīcijām. Ja mutisko lūgsnu mēs dēvējam par mantru, tad tantra ir šīs mantras rakstiskā izteiksme.
Mācības simbols ir geneša – dievība ar ziloņa galvu kā tantrisko mistēriju iemiesojums. Ļoti kustīgais snuķis un jūtīgā mute vedina uz līdzībām ar vīriešu un sieviešu dzimumorgāniem. Īstiem tantristiem seksuālā ekstāze ir garīgas jūtas – ķermeņa enerģijas centri uzlādējas ar spēcīgu seksuālā uzbudinājuma lādiņu, sajūtas pieaug līdz kulminācijai, kurā mīlētāji sasniedz meditācijai līdzīgu stāvokli.
Tantras budisti apraksta sevišķas pozas jeb karecca, kuras ļauj ilgstoši kopoties, gūt dziļu garīgu pieredzi. Šīs enerģijas milzīgais potenciāls snauž cilvēka ķermeņa seksuālajā apvidū - iegurnī un Austrumos tiek attēlots kā čūska, saritinājusies trijos gredzenos, ar galvām abos galos. Tās nosaukums ir Kundalinī, kur vārda sakne „kunda” nozīmē baseinu vai enerģijas rezervuāru. Kundalinī ceļš augšup iet caur enerģētiskiem centriem – čakrām līdz pat galvas virsmai, vainagčakrai jeb galvas lotosam. Enerģijas strāvojumi plūst pa kanāliem, kurus sauc par meridiāniem.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties