Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:852004
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 14.12.2004.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

17. gs pirmajā pusē sabiedrībā radās jauni vērtību orientieri. Dalījums kārtās vairs nebija tik strikts, galvenokārt to iespaidoja arvien pieaugušais buržuāzijas spēks. Kārta aizvien mazāk nozīmēja noteiktu nodarbošanos un stabilas politiskās tiesības. Politiskās dzīves centienam novirzoties uz galmu, pieauga kārtu sociālais prestižs, piederība pie kārtas nozīmēja vietu sociālajā hierarhijā attiecībā pret varas eliti. Tāpēc radās vēlēšanās sīki reglamentēt piederību pie noteiktas kārtas un tai atbilstošu sadzīves un ģērbšanās stilu. Šī tendence atspoguļojās lielā skaitā greznības nolikumu.
Eiropā strauji pieauga pilsētu iedzīvotāju skaits. Ap 1500. gadu bija tikai četras lielpilsētas ar vairāk nekā 100000 iedzīvotājiem( ārpus Itālijas – tikai Parīzē), bet 17. gadsimta sākumā to skaits trīskāršojās. Itālijā bija piecas šādas pilsētas. Lielākā Eiropas pilsēta Neapole ar 280000 iedzīvotājiem. Tieši pilsētās vislabāk varēja novērot sabiedrības noslāņošanos, kas izpaudās gan tiesiskajā, gan sociāli ekonomiskajā ziņā. Pilsoņu bagātie slāņi vēlējās pacelties līdz dižciltīgo līmenim, ja to atļāva viņu finansiālais un saimnieciskais stāvoklis. Pilsētās amatnieku cunftēs valdīja subordinācija ( hierarhija ) starp meistariem, zeļļiem ar mācekļiem. Laukos dižciltīgajiem muižu īpašniekiem, brīvajiem zemniekiem, zemes nomniekiem, dzimtzemiekiem un kalpiem – katram bija sava vieta. Valsts pārvaldē no karaļa līdz rakstvedim bija precīzi pakļauta secība.
Cilvēka stāvokli absolūtisma sabiedrībā noteica nevis bagātība, bet gan tituls un statuss. Tituls noteica privilēģijas un pienākumus; cilvēka sabiedriskais stāvoklis izpaudās visos iespējamos veidos. Tas bija redzams pat pēc paklanīšanās vai cepures paceļošanas veida. Nevienlīdzība tika pieņemta kā kaut kas pats par sevi saprotams un neapšaubāms.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties