Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:703167
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 11.02.2003.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Eiropas sadalīšanās katoļu un protestantu nometnēs ietekmēja mākslu arī Nīderlandē. Tās dienvidu provinces (tagadējā Beļģija) palika uzticīgas katolicismam, taču Nīderlandes ziemeļu provinces bija sacēlušās pret katoliskās Spānijas virskundzību, un iedzīvotāju vairākums to bagātajās tirgoņu pilsētās piederēja reformētajai baznīcai. Šo protestantisko Holandes tirgoņu gaume ļoti atšķīrās no tās, kas valdīja robežas pretējā pusē. Tie bija darbīgi, taupīgi un dievbijīgi ļaudis, kuru vairākums nicināja dienvidnieku mākslas pompozo krāšņumu. Labklājībai pieaugot, uzskatu stingrība mazinājās, taču holandiešu birģeri katoļu zemēs valdošo baroka stilu pilnībā nekad tā arī nepieņēma. Arī arhitektūrā viņi deva priekšroku zināmai atturībai. Kad 17. gs. Vidū Holande atradās pašā panākumu virsotnē un Amsterdamas pilsoņi nolēma uzbūvēt lielu rātsnamu, kas paustu viņu lepnumu. Viņi izvēlējās modeli, kas, neraugoties uz tā vērienīgo apjomu, tomēr izskatās vienkāršs un pieticīgi dekorēts.
Glezniecībā reformācijas uzvaras ietekme bija vēl spēcīgāka. Gan Anglijā, gan Vācijā, kur viduslaikos mākslas bija plaukušas tāpat kā citās zemēs, gleznotāja un tēlnieka arodi pārstāja piesaistīt vietējos talantus, bet Nīderlandē, kur amatam bija spēcīgas tradīcijas, gleznotājiem nācās specializēties noteiktos tematiskos novirzienos, kuriem nevarēja piemērot reliģiska rakstura iebildumus.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties