Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:369881
 
Vērtējums:
Publicēts: 04.05.2004.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 3 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Liphards uzskata, ka lai izvērtētu demokrātiju kādā valstī, ir jāskatās kā tā tiek pārstāvēta institūcijās un cik lielā mērā šīs demokrātijas institūcijas spēj pārveidot cilvēku vēlmes publiskajā politikā. Savā darbā Liphards salīdzina dažādas valstis un izvērtē, cik ilgi tajās pastāv demokrātija un kuras no šīm valstīm ir vistuvāk ideālam.
Pirmā un vissvarīgākā atšķirība starp Vestminsteras (vairākuma) un konsensa modeli ir plaša līdzdalība valdībā, it īpaši izpildvarā un cilvēku pārstāvniecība.
Vestminsteras modeļa galvenā būtība ir vairākuma likums. Šajā modelī valda cilvēku vairākums un ievēlētā valdība ir atbildīga cilvēku vairākuma priekšā. Šī modeļa oriģinālais un vislabākais piemērs ir Anglijas piemērs. Vestminsteras modelis sastāv no deviņiem elementiem:
Koncentrēšanās uz izpildvaru: vienpartiju un atklāto vairākumu ministru kabinets. Piemēram, viens no spēcīgākajiem Anglijas valdības orgāniem ir ministru kabinets. To parasti veido tās partijas biedri, kurai ir lielākais vietu skaits Anglijas parlamenta apakšpalātā. Mazākums netiek iekļauts. Koalīcijas praktiski neveidojas. Tie, kas ir mazākumā, ir pilnībā novirzīti no varas.
Varu saplūšana un ministru kabineta pārsvars. Lielbritānijā ir parlamentārā sistēma, tas nozīmē, ka Ministru kabinets ir atkarīgs no parlamenta uzticības. Teorētiski Apakšpalāta kontrolē Ministru kabinetu, bet praktiski to attiecības ir pretējas, jo Ministru kabinets sastāv no vairākuma partijas līderiem, tāpēc tie parasti rēķinās to, ka viņi paliks valdībā un viņu izvirzīto priekšlikumu apstiprinās.
Asimetriskais bikamerālisms.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −5,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1217813
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties