Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:109596
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 17.06.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Cena ir produkta vērtība naudas izteiksmē, proti, patērētāju maksa par produkta lietošanas rezultātā gūto patēriņa labumu. Cenu veidošanas koncepcijas ir cenu noteikšanas faktoru, principu, metožu un aprēķinu kopa. Iekšējie f: mārk mērķi, mārk darbības stratēģija, uzņēmuma izmaksas, mārk darbības organizācija. Ārējie f: tirgus tipi pēc konkurences kritērija, pieprasījuma elastīgums, likumdošana un valsts politika, pārējie faktori. Cenas ir ļoti dažādas, piemēram: ražotājs veido saviem produktiem ražotāja cenu, bet tirgotājs pieliek precei uzcenojumu un pārdod to mazumtirdzniecības cenu; īrnieks par dzīvokli maksā īres maksu; students par mācībām universitātē maksā mācību maksu; grāmatas autors par savu darbu saņem honorāru; aviokompānijas un citi transporta uzņēmumi par saviem pakalpojumiem nosaka braukšanas tarifus; bankas aizdod naudu par noteiktu procentu likmi; apdrošināšanas sabiedrības par pakalpojumiem piedāvā noteiktas apdrošināšanas prēmijas; brokeri par pakalpojumiem vērtspapīru tirgū prasa komisijas atlīdzību.

Uzņēm-as mērķi, kas sasniedzami, nosakot optimālās cenas: nodrošināt izdzīvošanu tirgū; maksimāli palielināt peļņu; nodrošināt sev tirgū vienu no lielākajiem produktu realizācijas apjomiem; iegūt stabilas pozīcijas produktu kvalitātes ziņā. 1. parasti izvirza tad, ja krasi mainās pieprasījums vai ir radusies spēcīga konkurence, vai arī raž sasniegusi pakāpi, kad tirgū praktiski ir preču pārpilnība. 2. Salīdzinot piepras un izmaksas ar alternatīvām cenām, var izvēlēties to cenu, kas dod iespēju gūt max peļņ, ieskaitot guvumu no investīcijām. 3. Stabilu stāvokli tirgū tie nodrošina ar iespējami zemām cenām. Šādu stratēģiju parasti izvēlas tad, ja ir izvēlēts mērķis: paaugst kopējo tirgus apgrozījuma daļu. Uzņ-s mēģina noteikt tādu cenu un izstrādāt tādu mārk program, kas atbilstu šim mērķim. …

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties