Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:161004
 
Vērtējums:
Publicēts: 10.02.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Jēdziens
Pamatojoties uz Kriminālprocesa likuma 173.p. liecību pārbaude uz vietas ir izmeklēšanas darbība, kuras saturs ir atkārtota personas pratināšana par agrākajās liecībās sniegtu faktu un šā fakta pārbaude uz vietas, kā arī iegūto rezultātu salīdzināšana nolūkā iegūt jaunas vai pārbaudīt agrāk iegūtās ziņas par lietas apstākļiem.
Liecību pārbaudi uz vietas var formulēt ka izmeklēšanas darbību, kuras gaitā lietā agrāk nopratināta persona parada vietu, par kuru viņa liecinājusi, vai šajā vietā norada izmeklēšanai nozīmīgus priekšmetus vai apstākļus, lai procesa virzītājs pārliecinātos par sākotnējas liecības patiesumu vai atrastu minēto vietu un priekšmetus vai konstatētu norādītos apstākļos.

Šīs izmeklēšanas darbības būtība ir nevis pārbaudīt kriminālprocesa dalībnieka liecību no vispārēja viedokļa, bet konstatēt liecību saturu salīdzinājumā ar reālo situāciju nozieguma vietā, par kuru ir runa lietā. Piemēram, aizdomas turētais paziņo par dzīvokļa zādzību, kura adresi viņš nezina, bet var uzrādīt dabā
Saskaņa ar Kriminālprocesa likuma 139.p.3.daļu liecību pārbaude uz vietas ir pieļaujama tikai ar nosacījumu, ka tā neapdraud personas dzīvību vai veselību vai neaizskar personas cieņu.

Kriminālprocesa likuma 174.p.1.daļa paredz, ka liecību pārbaude uz vietas tiek veikta ar agrāk nopratinātas personas līdzdalību. Vārds „līdzdalība” šeit jāsaprot kā persona, kuras liecību pārbauda, aktīvi piedalās šajā izmeklēšanas darbībā.

Pazīmes:
1. Pirmkārt, liecību pārbaude notiek pēc personas iepriekšējas nopratināšanas. Un proti, persona pratināšanas laikā ir devusi liecības, kuras procesa virzītājs pārbauda uz vietas.
Attiecībā uz šo nosacījumu pastāv viens interesants moments. Kā ir zināms, pratināšanas ilgums ir stingri noteikts Krimināllikumam, pilngadīgus nevar pratināt bez šīs personas piekrišanas vienā diennaktī vairāk par astoņām stundām, ieskaitot pārtraukumu, bet nepilngadīgus – ne vairāk ka sešas stundas. Svarīgi atcerēties, ka liecību pārbaude uz vietas iekļaus šajā laikā.

2. Otrkārt, liecību pārbaudi realizē tikai vietā, par kuru nopratināta persona sniegusi liecību.
Tomēr praksē iespējama situācija, kad šo noteikumu daļēji jāpārkāpj. Tas var notikt, pārbaudot vairāku noziegumu sēriju. Iepriekšējā nopratināšanā persona var neizstāstīt par visam noziegumu epizodēm, bet liecību pārbaudes gaitā pēkšņi sāk stāstīt un vēlas paradīt ari vel neminētas vietas. Šajā gadījumā pārtraukt pārbaudi, lai viņu iepriekš nopratinātu par neminētajam epizodēm, no taktikas viedokļa nav lietderīgi. Tāpēc pratināšanu varētu izdarīt pēc liecību pārbaudes, bet protokolā jāizskaidro šo situāciju.

3. Treškārt, šis darbības laikā pārbauda liecību devušas personas informētību un tas avotu.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −1,70 €
Materiālu komplekts Nr. 1115616
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties