Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka

Izdevīgi: šodien akcijas cena!

Parastā cena:
4,49
Ietaupījums:
0,54 (12%)
Cena ar atlaidi*:
3,95
Pirkt
Identifikators:657287
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 02.05.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

14. jautājums Pārtika, HACCP, ISO 22000:2005
Patērētāji visā pasaulē arvien vairāk sāk domāt par to, kādus pārtikas produktus patērē. Ieviešot pārtikas nekaitīguma nodrošināšanas sistēmu, tiks veicināta klientu uzticību uzņēmuma ražotajiem pārtikas produktiem. Ja uzņēmums sistemātiski nerūpējas par pārtikas nekaitīguma risku vadību,- tas var novest pie lielām tiešajām izmaksām un reputācijas zaudēšanas.
Rūpes par pārtikas drošību nozīmē tādu vadības principu ieviešanu, kas ir orientēti uz procesu kritiskajiem kontroles punktiem. Tie palīdz izveidot nepieciešamās rīcības, kas savukārt palīdz pārliecināties, ka patērētāji saņem drošus, veselībai nekaitīgus produktus. Efektīva pārtikas nekaitīguma nodrošināšanas sistēma nodrošina, ka uzņēmuma darbinieki izprot atbildību par visiem procesu vadības jautājumiem - kas, kad, kā, kāpēc un kur.
Ar pārtikas nekaitīguma nodrošināšanas sistēmu var:
• Noteikt pārtikas nekaitīguma riskus un ieviest nepieciešamos procesus.
• Nodrošināt, ka uzņēmums atbilst likumdošanas prasībām.
• Samazināt izmaksas par atkritumiem un otrreizējo pārstrādi.
• Uzsākt nepārtrauktu uzlabošanu saviem pārtikas nekaitīguma nodrošināšanas procesiem.
HACCP ir pārtikas nekaitīguma nodrošināšanas sistēma, kas ir balstīta uz preventīviem pasākumiem. Tā nodrošina sistemātisku pieeju pārtikas ražošanas procesu analizēšanai, iespējamo bīstamību un kritisko kontroles punktu noteikšanai, lai nepieļautu nedrošas pārtikas nonākšanu līdz patērētājam.
HACCP sertifikāts apliecina, ka Jūsu uzņēmuma pārtikas nekaitīguma nodrošināšanas sistēma ir vērtēta pēc labākās prakses standartu un ir atzīta par tam atbilstošu. To izsniedz trešās puses akreditācijas institūcija, un sertifikāts apliecina patērētājiem, ka Jūsu uzņēmums ir īstenojis nepieciešamos pasākumus, lai nodrošinātu pārtikas nekaitīgumu.
1. jautājums Kvalitātes vadība Latvijā
Jau vairāk nekā 10. gadus Latvija aktīvi darbojas sabiedriskās kvalitātes organizācijās, tādās kā: Latvijas Kvalitātes asociācija un Latvijas Nacionālā kvalitātes biedrība, kas popularizē un veicina kvalitātes procesu attīstību, gan nacionālajā, gan arī uzņēmumu un organizāciju līmenī.
1996. gadā Lielbritānijas uzņēmums Zygon Consulting uzsāka projektu Kvalitātes vadības sistēmas ISO 9000 ieviešanai Latvijas tirdzniecības un rūpniecības kamerā. Projekta gaitā veidojās cieša latviešu un angļu kolēģu sadarbība un 1998. gadā Latvijā tiek dibināts jauns uzņēmums Zygon Baltic Consulting, kas arī tagad ir viens no vadošajiem attiecīgajā jomā. Patreiz Latvijā ir vairākas šādas kompānijas, piemēram Advice Consulting, Bureau Veritas Quality International, u.c.
Latvijā darbojas vairākas izglītības un apmācības institūcijas, kuras sagatavo kvalitātes vadības speciālistus. Liela loma kvalitātes nodrošināšanas sistēmas ieviešanā ir apmācībai - tiek īstenotas dažādas ārvalstu apmācības programmas. Piemēram, Latvijas Kvalitātes asociācija (LKA) no 2000. gada septembra uzsākusi apmācības programmu kvalitātes sistēmu vadītājiem, kas tiek īstenota reizi mēnesī. Turklāt no 2003. gada izveidota apmācības programma kvalitātes sistēmu auditoriem. Tāpat katru gadu notiekot apmācība potenciālajiem Latvijas Kvalitātes balvas saņēmējiem. Runājot par kvalitātes sistēmām, interese par tām strauji aug. Uzņēmēji sāk saprast, ka ieviešot šīs sistēmas, iespējams nodrošināt uzticību pašam uzņēmumam un tā piedāvātajam produktam. Savukārt rietumu ekonomikā kvalitātes pārvaldība pēdējos 40 gadus ir bijusi uzņēmējdarbības principiāls dzinējspēks un motivācijas pamats. Taču jāatceras, ka kvalitātes vadība nav momentāns kurss - tas ir dzīvesveids, domāšanas veids un jauna uzņēmuma kultūra. Daudzi uzņēmumi ir pārsteigti uzzinot, ka ražošanas gala rezultātā 25 - 30 % apgrozījuma tiek zaudēti defektu un sliktas kvalitātes dēļ. Ja vilkt paralēles ar citu valstu sertifikācijas sistēmu attīstību, Latvija atrodas tās pašā sākuma stadijā.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −12,81 €
Materiālu komplekts Nr. 1167324
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Nosūtīt darbu e-pastā

Tavs vārds:

E-pasta adrese, uz kuru nosūtīt darba saiti:

Sveiks!
{Tavs vārds} iesaka Tev apskatīties interneta bibliotēkas Atlants.lv darbu par tēmu „Kvalitātes vadības eksāmena jautājumi”.

Saite uz darbu:
https://www.atlants.lv/w/657287

Sūtīt

E-pasts ir nosūtīts.

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook
Twitter

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties