Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:457647
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 18.12.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Ja elektriskas ķēdes zaru strāvas un spriegums nemainās, vai mainās periodiski, tad ķēdes režīmu sauc par stacionāru darba režīmu. Stacionārs režīms nevar pastāvēt neierobežoti ilgi. Tam vienmēr ir sākums un beigas, jo ķēdi ieslēdz un atslēdz. Ķēdes ieslēgšanu, atslēgšanu, pārslēgšanu sauc par elektrisko ķēdes komutāciju. Komutācijas rezultātā ķēde pāriet no viena stacionāra režīma citā stacionārā režīmā. Turpmāk pieņemsim, ka komutācija notiek brīdī t=0 un turklāt momentāni (bezgalīgi īss laika brīdis). Def – elektriskas ķēdes pāreju no viena stacionāra režīma citā stacionārā režīmā sauc par pārejas procesu. Pāreja procesa ilgums ir mazs 10-2-10-6s. Spriegumus un strāvas ķēdes atsevišķos zaros pārejas procesa laikā sauc par pārejas spriegumu, strāvām. Pārejas spriegums (strāva) var pārsniegt stacionāra spriegumu vai strāvu. Komutācija elektriskajās ķēdēs izraisa pārejas procesu, tādēļ ka magnētiskā un elektriskā laukā izmaiņas nevar notikt momentāni, bet tikai noteiktā, kaut arī īsā laika sprīdī. Lineāras ķēdes vispārīgai DV vai to sistēma ir lineāra. Tāpēc u(t) un i(t) pārejas procesa laikā satur komponentes e-pt, p=const. Reālā ķēde ar zudumiem pārejas process vienmēr ir rimstošs.
Lai ķēdes zarā ar induktivitāti L magnētiskajā laukā uzkratās enerģijas daudzums ½LI2, tad strāvai šajā gadījuma jāpieaug no 0 līdz I, bet šīs izmaiņas nevar notikt momentāni. Ja strāva mainītos lēcienveidā (momentāni), tad strāvas izmaiņas ātrums di/dt būtu bezgalīgi liels, tādēļ zarā pašindukcijas EDS L*di/dt arī būtu bezgalīgi liels. Bet pēdējā pārvarēšana būtu nepieciešams bezgalīgi liels spriegums uz šī zara galiem, kas nav iespējams, jo avota spriegumam ir kāda galīga vērtība. No enerģijas izmaiņas monotonitātes izriet komutācijas princips (1.k.l): “jebkurā ķēdes zarā ar L komutācijas momentā strāva saglabā savu vērtību, t=0- laika moments tieši pirms komutācijas; t=0+ laika monents tieši pēc komutācijas; i2(t) strāva caur 2. i2(0+)=i2(0-) [1.k.l]; 2.kom. likums-lai kondensatora ar kapacitāti C el-kajā laukā uzkrātais enerģijas daudzums ½CU2,tad kondensatoram jāpievada lādiņš q=CU, bet tādu lādiņu kondensatoram momentam varētu pievadīt tikai bezgalīgi liela strāva, kas nav iegūstama ar galīgas vērtības spriegumu.…

Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −5,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1128858
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties