Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:299122
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 18.09.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Latviešu keramiku raksturo liela daudzveidība. Balstoties uz bagātīgo tautas mākslas pieredzi, tās izpratne ir plaša, vispusīga, pašķirot lielas iespējas mākslinieku individiālo rokrakstu attīstībai. Radošie meklējumi galvenokārt saistās ar jaunu keramikas pielietojumu, it īpaši arhitektūras ansambļos. Keramiķi pievērsušies ne vien lietišķo priekšmetu darināšanai (vāzēm, svečturiem), bet arī telpu dekoriem, dārza keramikai, tematiskai sīkplastikai un dekoratīviem ansambļiem. Mākslinieku daiļradē nozīmīgi ir materiāla īpašību atklāsmes meklējumi, kas saistās gan ar plastiskām vērtībām, gan ar pamatmasas tonēšanas un fakturēšanas iespējām, jaunu satura izpratni. Darbu tematika skar nopietnas sabiedrības problēmas, vēsturiskus notikumus.
Keramikas attīstībā liela nozīme ir stabilai materiāli tehniskai bāzei. Labvēlīgi apstākļi jaunās paaudzes keramiķu darbam radās sešdesmito gadu sākumā, kad, pārveidojot Mākslas fonda keramikas darbnīcu, atbrīvojās telpas Ķīpsalā. Te palika strādād neliels keramiķu kolektīvs, kas darbojās vienīgi radoši, pievēršoties daudzpusīgiem eksperimentiem keramikas laukā. Pakāpeniski šis kolektīvs kļuvis par idejisku un organizatorisku latviešu keramikas centru, kas iecer un realizē regulāras republikas keramikas izstādes (sākot ar 1964.g. ). Tiek rīkotas daudzas keramiķu grupu izstādes, personālizstādes un tematiskas ekspozīcijasm, starp kurām lielu sabiedrības atsaucību guvušas skates “Keramika un ziedi” (1970., 1973., 1977. G.). Tomēr nevar nepieminēt, ka latviešu keramikas slavu šai posmā kaldinājuši vidējās un vecākās paaudzes mākslinieki, kuri savu profesionālo prasmi ir pilnveidojuši līdz relatīvi iespējamām robežām. …

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties