Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:284057
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 22.02.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Keramika
Homēra periods. No 11 – 8 gs Grieķu mākslas darbi gandrīz nav saglabājušies. Zināmu priekšstatu sniedz apgleznotā keramika un sīkplastika. Visvecākie – protoģeometriskā stila trauki, kuri bija izplatīti pirms ģeometriskā stila traukiem. Ap 10 parādījās ģeometriskais stils, rotājumam izmantoja līkločus, ,. Ap 9gs parādījās Meandra raksts, kas vēlāk izplatījās visā grieķu dekoratīvajā mākslā. To izmanto arī Latvijā. 8. vidū ģeometrisko ornamentu papildina ar cilvēku, dzīvnieku figūrām, tās ir vienkāršotas un stilizētas. Pastāvēja arī orientālā stila vāzes – dzīvnieku, augu atveidi izkārtoti joslās, kas atdalītas ar ornamentāliem motīviem spirāļu formā, aizpilda visu vāzi, padarot līdzīgu austrumnieciskam paklājam. Pie Dipilā vārtiem atrastās vāzes sauc par D. vāzēm. Tās ir 1,5 m h trauki amforas vai krātera veidā, kalpoja par kapa pieminekļiem augstmaņiem, uz attēloja bēru ainas, kompozīcijas sakārtotas joslu veidā ap trauku, atdala ornamentāli iežogojumi, trauki liecina par lielu amata meistarību.
Arhaiskais periods. 6gs radās Grieķijā jauns apgleznošanas stils – melnfigūru s. Meistari dzelteno māla trauku virsmu ietonēja sarkanu, uz šī fona labi izcēlās melnais lakas gleznojums. Šai laikā uz traukiem parādījās podnieku, apgleznotāju vārdi. 6 beigās melnfigūru stilu nomainīja sarkanfigūru stils. Virsma tika noklāta ar melnu laku, uz tās izcēlās sarkanbrūnās figūras. Sižeti: mitoloģija, vēsture, sadzīve, cīņa, sacensības. Mākslā tika cildināta varonība, vīrišķība. …

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties