Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:965010
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 13.06.2017.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 2 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads   
  Inku civilizācija   
  Valsts pārvalde   
  Inku reliģija un dievi   
  Māksla un arhitektūra   
  Kusko   
  Maču Pikču   
  Inku zelts   
  Pielikumi   
Darba fragmentsAizvērt

Celtnes bija no balta granīta bluķiem būvētas cilvēka augumā. Pilsētas dzīves centrs bija lielais laukums, kur atradās un tika svinēti svētki, kam apkārt uz terasēm bija izbūvēti pilsētas augstmaņu nami, bet zemnieku būdiņas atradās zemākos līmeņos un to jumti bija no zāles. Maču Pikču tika atrasti pierādījumi arī tam, ka inki orientējās astronomijā un viņiem bija pašizveidots priekšstats par to. Šīs senās pilsētas Svētajā laukumā pie tempļa ar trim logu ailēm atrodas rombveida akmens, kas atgādina Dienvidu Krusta zvaigznāju ietverto ģeometrisko figūru. Inku tradīciju pētnieki novērojuši, ka ziemas saulgriežu laikā (21.jūnijā) uzlecošās Saules staros akmens mestā ēna atgādina lamas siluetu.
Tiek izteikti minējumi, ka Maču Pikču bija viens no galvenajiem Saules impērijas reliģiskajiem centriem - debess spīdekļu pielūgsmei un saulgriežu rituāliem.

Inku zelts
Inku valstī bija bagātas zelta raktuves, kurās strādaja klaušinieki.Inki zeltu sauca par “saules sviedriem vai asarām”. No tā viņi darināja zelta dārzus, kuros dabīgā augumā bija izveidoti un izvietoti zelta koki, dzīvnieki, valdnieku statujas, saules kulta priekšmeti u.c. No zelta tika gatavotas tikai dižciltīgo rotas, jo tikai augstdzimušajiem drīkstēja piederēt zeltlietas.Viņi no tām ēda, dzēra,rotaja tērpus, pilis un tempļus.Kusko pilsetā māju fasādes bija izrotatas ar zelta plāksnēm- tā radās legenda par Eldorādo, noslepumaino zelta pilsētu.Taču zelts inkiem tā bija ikdiena, viņi to nedievināja.Viņi uzskatīja to vienlīdzvērtīgu kā metālu.Zeltam nebija maiņas vērtības.Ekonomikas pamatā vērtība bija darbs un pārdoti tika sviedri un pūliņi.Zelts piederēja dieviem.Inki pat nenojauta, ka tieši inku zelts kļūs par impērijas sabrukuma cēloni.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties