Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
9,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:512618
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 31.08.2017.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Hormonpreparāti
Diabēts.
No katriem 10 cilvēkiem, kas slimo ar CD, 8-9 ir 2. tipa cukura diabēts. Latvijā 2011.g 72 654 (2.tips 68 217), insulīnterapija 12 419 (3 galvenie audi, kas atkarīgi no insulīna - adipocīti, miocīti, hepatocīti.) 1.tipa CD - insulīna deficīts. (insula - saliņa) Medikamentu ievade parenterāla. Insulīna un receptoru mijiedarbības rezultātā tiek aktivizēta glikozes, aminoskābju un elektrolītu asimilācija šūnās. Ar tirozīnkināzi saistītie insulīna receptori šūnas membrānā.
Divas daļas: ekstracelulāra α un intracelulārā β. Tirozīns fosforilējas un tālāk aktivējas insulīna receptora substrāta (IRS) molekula→GLUT4 (atrodas CNS) glikozes transportieris→ translokācija šūnas mebrānā→glikozes transportēšana šūnā GLUT3 neironos (insulīnneatkarīgs). BP: lipodistrofija, reti - alerģiskas reakcijas. Vidēji 1 stundā izdalās 0,8-1 insulīna DV. Ēdienreize palielina tā izdalīšanos 5-10x. Kopējā sekrēcija dienā ~ 45-52 DV (50/50) Cukura diabēts - liels riska faktors kardioloģijā !!!

Arteroskleroze + cukura diabēts = visbēdīgākā kombinācija →noved uz dažādu orgānu traucējumiem, jo glikoze bojā mazos asinsvadus.
Insulīna preparāti (insulīna analogi). Insulīna preparātus ražo biotehnoloģiski ar rekombinētās DNS tehnoloģiju, izmantojot rauga sēnītes vai E. coli baktērijas. Insulīna analogi – insulīna molekulas ķēdēs izmainīta aminoskābju secība. Priekšrocības:
• Mazāks hipoglikēmiju risks.
• Ērta lietošana – ātras darbības insulīna analogi sāk darboties tūlīt pēc injicēšanas, tādēļ tos var injicēt tieši pirms ēšanas. • Īpašās situācijas - neplānota ēdienreize – iespēja papildus injicēt ātras darbības insulīna analogu ēšanas laikā vai tūlīt pēc tās. (Ar insulīnu var nogalināt bez problēmām. Efektīvākais ir salda tēja.) (Skat. 14.att.)!!!
Lys-Pro - Lizīns/Prolīns. Aspart - Pro B28/aspartskābe. Gl-argin - + Arg B31, ArgB32 (spapildus arginīna molekulas) + 1 Glicīns A21. Detemir - Lys B29 aminogrupa kondensēta ar miristīnskābes molekulu. 2.tipa CD - insulīns nedarbojas pietiekoši efektīvi (insulīna rezistences sindroms)(Insulīns producējas, bet audi nespēj izmantot. Šūnai nav receptoru.) (Globāla epidēmija.) Audos ir insulīnspecifiski receptori, kuru skaits samazinās aptaukošanās gadījumā, kā arī, ja ilgstoši ir augsts insulīna līmenis. 2.tipa CD simptomi var būt neizteikti vai slēpti !!! Metabolais sindroms - riska faktors. (Skat. 16.att.) Taktiskās stretēģijas 2. tipa CD gadījumā - diēta, fiziskās aktivitātes, insulīna rezistences samazināšana un perifēro audu jūtības pret insulīnu paaugstināšana, insulīna sekrēcijas stimulēšana Langerhansa saliņu beta šūnās, glikozes reabsorbcijas inhibīcija nierēs.…

Autora komentārsAtvērt
Redakcijas piezīmeAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties